Romania isi expatriaza ursii

Animalele ar putea fi relocate in alte tari carpatice din cauza ca numarul exemplarelor a depasit norma de inmultire pe an.

Invazia turistilor in paduri a afectat cuiburile ursilor, iar acestia au coborat in orase
Turismul haotic si distrugerea padurilor au facut ca habitate intregi ale ursilor sa fie distruse, sustine Ministerul Mediului. Astfel ca autoritatile romane vor sa impuna o serie de restrictii pentru a limita distrugerea padurilor, dar cauta si solutii pentru starea existenta deja.

„Orasele de la munte se extind haotic, iar industria la fel, ceea ce afecteaza habitatele ursilor, care sunt din ce in ce mai multi. Un exemplu concret sunt ursii care au ajuns sa coboare in orase si sate pentru ca omul a intrat prea mult in padure”, a declarat joi Attila Korodi, ministrul Mediului.

El a spus ca astfel se creeaza fenomenul de antropizare a ursului, adica obisnuinta cu hrana omului.

Specialistii spun ca asta inseamna, de fapt, semnarea condamnarii la moarte a ursului brun. In America de Nord, de exemplu, este interzisa hranirea lor sub orice forma. Pe de alta parte, Korodi a explicat ca ursul brun s-a inmultit prea mult, astfel ca o parte din ursi ar putea fi relocati in tari carpatice, cum ar fi Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina si Serbia.

Potrivit datelor oficiale, in Carpatii romanesti exista, in prezent, 7.500 de ursi bruni, cu 1.500 mai multi fata de anul 2006. Avand in vedere ca sporul natural in mediul oferit de Muntii Carpati este de 4 la suta, ar trebui sa avem cu 200 de ursi mai mult pe an. Masivii care au cei mai multi ursi sunt Gurghiu, Vrancea, partea sudica a Fagarasului si Carpatii de Curbura.

Romania va detine presedintia Conventiei Carpatica pentru urmatorii 3 ani, conventie care prevede o serie de masuri privind protectia si dezvoltarea durabila a Carpatilor. Conventia se ocupa de controlul, eradicarea si prevenirea introducerii speciilor straine ecosistemului din Carpati, prevenirea introducerii in mediu a organismelor modificate genetic, elaborarea si promovarea unor inventare regionale ale speciilor habitatelor si a unor programe si proiecte de cercetare stiintifica.

„Vipera americana a inceput sa ia locul viperei romanesti. Acest lucru trebuie stopat. Totodata se vor stabili retele ecologice in Carpati si se va face o lista rosie a habitatelor carpatice, adica se vor inventaria habitatele amenintate sau degradate din Regiunea Carpatica. Dupa ce acestea au fost identificate, urmeaza ca fiecare tara in parte sa ia masuri pentru refacerea si utilizarea durabila a acestor habitate”, a explicat Attila Korodi.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *