Romania ocupa locul doi in clasamentul tarilor europene care polueaza cel mai mult raportat la cat produce

România ocupă locul doi în clasamentul țărilor europene care poluează cel mai mult raportat la cât produce
Romania ocupa locul doi in clasamentul tarilor europene care polueaza cel mai mult raportat la cat produce
Romania ocupa locul doi in clasamentul tarilor europene care polueaza cel mai mult raportat la cat produce

Romania ocupa locul doi in clasamentul tarilor europene care polueaza cel mai mult raportat la cat produce, dupa Bulgaria si urmata de Estonia si Polonia, reiese dintr-un raport de specialitate intocmit de Agentia Europeana de Mediu /AEM/, dat recent publicitatii.

poluareConform documentului, 50% din impactul daunator al poluarii aerului reprezinta 1% din producatorii industriali din Europa, in acest caz pagubele ajungand la 165 miliarde de euro, anual. Cea mai paguboasa industrie este cea energetica, acesta fiind responsabila de 67% din totalul daunelor provocate.

Pe de alta parte, cei mai mari poluatori ai Europei, din punct de vedere al pagubelor produse, sunt: Germania, Polonia, Marea Britanie, Franta si Italia. Daca pagubele sunt raportate la cat produc tarile, in topul celor mai daunatoare state se afla: Bulgaria, Romania, Estonia si Polonia.

Statisticile Uniunii Europene /UE/ arata ca aproximativ 430.000 de decese premature au fost atribuite particulelor fine in suspensie (PM10 — n. r.). De asemenea, expunerea la zgomotul ambiental s-a estimat ca provoaca moartea a 10.000 de persoane din cauza bolilor de inima si atacurilor cerebrale in fiecare an.

Potrivit raportului AEM, Europa nu este in grafic in ceea ce priveste stoparea pierderii biodiversitatii, intrucat dispar in continuare o serie de habitate pentru animale si plante. O proportie mare a speciilor protejate (60%) si a tipurilor (77%) sunt considerate a fi intr-o stare nefavorabila de conservare.

In cazul Romaniei, desi exista peste 900 de arii nationale protejate si mai mult de 500 de situri Natura 2000, un sfert dintre speciile de animale (25%) sunt considerate amenintate, restul fiind supuse unei presiuni crescande din cauza unor habitate corespunzatoare in afara ariilor protejate.

La capitolul emisiilor cu gaz de efect de sera, datele arata ca, in Romania, cele de dioxid de sulf au scazut cu 48,8% intre anii 2005 si 2011. Cu toate acestea, tara noastra este, in continuare, afectata de schimbarile climatice, media anuala a temperaturilor crescand cu 0,5 grade Celsius, in perioada 1988-2010.

Raportul ‘Mediul european — stare si perspective’, lansat saptamana trecuta de catre AEM, arata, totodata, ca europenii au ape mai curate, genereaza mai putine deseuri la gropile de gunoi, recicleaza mai mult, iar politicile de mediu puse in practica genereaza locuri de munca si crestere economica.

“Raportul arata in mod clar ca politicile de mediu ale UE produc rezultate pozitive. Politicile de mediu genereaza si locuri de munca. Cresterea spectaculoasa a economiei ecologice, chiar si in cei mai dificili ani ai recesiunii, este de bun augur pentru competitivitatea Europei. Trebuie sa ramanem mereu vigilenti pentru a garanta ca o politica de mediu buna, pusa corect in aplicare, implica rezultate excelente atat pe uscat, cat si pe mare. Investitiile inovatoare menite sa garanteze prosperitatea si calitatea vietii reprezinta o prioritate, iar investitiile pe termen lung pe care le facem astazi pot garanta ca in 2050 vom trai bine, in limitele resurselor de care dispune planeta’, afirma Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime si pescuit.

Raportul AEM a fost elaborat in cadrul unei initiative comune in care a colaborat strans cu Reteaua europeana de informare si observare a mediului (Eionet), precum si cu serviciile Comisiei Europene /CE/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *