Romania poate cere extinderea perioadei de conformare la directiva privind calitatea aerului

Romania si Bulgaria pot cere Comisiei Europene (CE) pana la 31 martie extinderea perioadei in care trebuie sa se conformeze Directivei europene privind calitatea aerului, dupa ce in 2008 au raportat pentru prima data depasirea valorii admise pentru particulele aeropurtate nocive, a informat joi CE.
calitatea aerului
Romaniei si Bulgariei li se reaminteste, potrivit unui comunicat, obligatia de a se conforma standardelor UE si li s-a solicitat sa depuna o notificare pentru extinderea perioadei de conformare in cazul zonelor in care particulele nocive (PM10) emise in atmosfera depasesc limitele normale.

Aceste particule, emise in special, de industrie, de trafic si de incalzirea locuintelor, pot cauza astm, probleme cardiovasculare, cancer la plamani si moarte prematura, reaminteste Comisia.

Joi, Comisia Europeana a declansat actiuni de infringement (incalcare a Tratatului) impotriva a zece state membre (Cipru, Estonia, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie) din cauza neconformarii la directiva europeana privind limitarea poluarii aerului.

Actiunea Bruxelles-ului urmeaza intrarii in vigoare, in iunie 2008, a noii directive UE privind calitatea aerului, care permite statelor membre sa ceara, in anumite conditii si pentru zone specifice ale tarii, o perioada de timp suplimentara pana la alinierea la standardele privind poluarea cu particule PM10, care sunt in vigoare din 2005. In caz contrar, Comisia poate impune statelor membre masuri de respectare a obligatiilor.

„Poluarea aerului are un impact puternic asupra sanatatii si armonizarea cu standardele UE trebuie sa fie prioritatea statelor membre. Chiar daca noua directiva pentru calitatea aerului permite noi termene in ce priveste indeplinirea standardelor, aceasta nu trebuie sa intarzie masurile in vederea reducerii emisiilor. Flexibilitatea acordata statelor membre se completeaza cu o stricta actiune de supraveghere din partea Comisiei”, a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.

Exista doua valori limita pentru particulele PM10 – o concentratie de 50 micrograme pe metru cub masurate in 24 ore, ce nu poate fi depasita mai mult de 35 zile calendaristice dintr-un an sau o concentratie de maximum 40 micrograme/mc masurata de-a lungul unui an.

Comisia Europeana a anuntat, totodata, ca 11 state membre au notificat CE ca au nevoie de termene suplimentare pentru conformarea cu directiva privind calitatea aerului in toate zonele. In prezent, CE cerceteaza daca aceste cereri indeplinesc conditiile pentru extinderea termenului si va decide in termen de noua luni de la primirea notificarii daca acorda sau nu aceste prelungiri.

Primul stadiu al procedurii de infringement este scrisoarea formala de avertizare. Daca in termen de doua luni statul membru avertizat nu transmite CE date privind conformarea cu cerintele, Bruxelles-ul emite un aviz motivat. De regula, daca nici dupa alte doua luni cerintele nu sunt indeplinite, Comisia poate inainta cazul la Curtea Europeana de Justitie si poate cere, de asemenea, impunerea de sanctiuni financiare pentru statul membru care nu si-a respectat obligatiile.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *