Romania ramane pe locul 13 la nivel mondial in topul tarilor atractive pentru investitii in energia regenerabila

RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE, lider in lupta pentru un viitor curat a energiilor regenerabile si eficientei energetice!
Romania ramane pe locul 13 la nivel mondial in topul tarilor atractive pentru investitii in energia regenerabila

Romania ramane pe locul 13 la nivel mondial in topul tarilor atractive pentru investitii in energia regenerabila, arata un studiu al companiei de consultanta financiara Ernst & Young. Succesul in domeniu depinde insa de modul in care executivul si legislativul pot sustine acest sector, ceea ce inseamna actiuni imediate, subliniaza raportul.

Afacerile in domeniul energiilor regenerabile sunt costisitoare, iar pentru atragerea firmelor in acest sector e nevoie de stimularea investitiilor pe termen lung, scriu expertii de la Ernst & Young. Raportul noteaza ca e nevoie de adoptarea rapida a unor masuri in acest domeniu de viitor, succesul Romaniei fiind determinat, printre altele, de ataractivitatea data de legislatia privitoare la asa numitele certificate verzi.

Numai ca acest domeniu e limitat si cantitativ, si in timp, iar asta i-ar putea face pe investitori sa se orienteze spre alte tari, cu legislatie mai permisiva. Compania de consultanta atrage atentia ca exista piete imense, cu necesitati mari in domeniul energetic si care ar putea concentra toti bani disponibili in domeniu.

E vorba de India si China, iar planurile internationale de investitii anuntate in energie vizeaza sectoarele traditionale ale productiei, in termocentrale si hidrocentrale. Asta inseamna ca pentru a ramane in joc si pentru a continua sa atraga bani in sectorul energiei, Romania ar trebui sa treaca imediat la construirea de programe coerente care sa faca aceste investitii atractive si, in acelasi timp, sa continue sa sprijine implementarea noilor tehnologii, cum ar fi serviciile energetice si retelele computerizate de energie, considera reprezentantii E&Y. In plus, raportul companiei de consultanta vorbeste de nevoia unei strategii energetice clare si de obtinerea mai usoara a finantarilor in domeniu.

„Este necesara elaborarea unei strategii energetice clare, care sa stabileasca prioritatile pentru dezvoltarea celor mai competitive surse de generare a electricitatii si sa ofere mecanismele adecvate de piata pentru a facilita finantarea proiectelor pe termen lung. In acest fel Romania va putea echilibra ponderea crescanda a aportului surselor regenerabile, cu dezvoltarea adecvata a retelei de transport, a sarcinii de baza si a rezervei de capacitate”, scrie in Ernst & Young Romania.

Topul celor mai atractive tari pentru investitii in sectorul energiilor regenerabile este condus de China, urmata de Statele Unite, Germania, India, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Japonia, Brazilia, Australia, Suedia si Romania. Dintre statele Europei Centrale si de Est, Polonia se regaseste pe locul 15, Ucraina pe 29, Austria pe 33, Bulgaria pe 36, iar Ungaria si Cehia pe 39, respectiv 40.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *