Romania raporteaza cartiere de vile la Bruxelles in loc de terenuri agricole

Guvernul Tariceanu va trebui sa scoata anul viitor inca 100 de milioane de euro din visteria bugetului daca UE va decide reducerea cu 25% a platilor pentru Romania. Un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru EurActiv ca aplicarea clauzei ar insemna mai putini bani pentru Guvern, nu pentru fermieri.

In caz contrar, daca Guvernul va arunca pierderea in ograda agricultorilor, ei vor resimti puternic lipsa sumelor „taiate” din buget, oricat de mici ar fi acestea.

Un audit realizat in vara acestui an de catre Comisia Europeana scotea la iveala probleme mari: unele suprafete de teren agricol declarate pe harta digitala depasesc granitele tarii sau pur si simplu nu mai sunt de actualitate, in locul culturilor agricole rasarind cartiere de vile pentru care UE, desigur, nu acorda subventii.

Michael Mann, purtatorul de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala din cadrul Comisiei Europene, a declarat pentru EurActiv ca reducerea cu 25% a platilor pentru Romania se traduce astfel: suma taiata de UE nu se va pierde, ci va trece in sarcina Guvernului de la Bucuresti.

O noua presiune pe bugetul din 2008

Altfel spus, „fermierii isi vor primi platile, dar o parte din suma va fi suportata de la bugetul de stat”, pentru ca de la Bruxelles vor veni mai putini bani, a explicat Mann.

Un calcul estimativ arata ca ar fi vorba despre peste 100 de milioane de euro, care reprezinta un sfert din suma de peste 400 milioane de euro, alocata Romaniei sub forma platilor directe la hectar, pentru anul 2007 si care vor fi achitate din bugetul pe 2008.

Teoretic, posibilitatile de finantare ar trebui sa se regasesca in bugetul de stat pentru anul 2008. Proiectul bugetului este, deocamdata, intr-o faza incipienta, potrivit oficialilor.

„Este o suma destul de mica, practic, sub 0,1% din Produsul Intern Brut al Romaniei”, considera analistul economic Liviu Voinea. In opinia sa, una din sursele de finantare a cheltuielilor cu platile directe o pot reprezenta banii veniti chiar de la agricultori.

„Ar trebui ca in 2008 sa intre in vigoare impozitele pentru agricultori, masura fiind amanata anul acesta”, a explicat Voinea.

Daca pentru finantele publice nu este o suma foarte mare, pentru taranii care si-au facut calcule in functie de subventiile de la Bruxelles, acesti bani sunt foarte importanti. O reducere a fondurilor cu 25 de euro din 100, in cazul unei mici ferme cu cateva hectare, poate duce chiar la faliment.

Ramane de vazut ce modalitate va gasi Executivul de a finanta eventuala pierdere, pentru a nu fi resimtita de beneficiarii finali.

Auditul din septembrie este decisiv pentru decizia de reducere a platilor. Acesta va trasa concluzii, partial, si pe baza celorlalte vizite efectuate in teren de reprezentantii
Directoratului pentru Agricultura al Comisiei Europene.

Auditul UE din iunie – iulie: constructii in loc de campuri arabile

Dupa cum arata datele dintr-un document oficial obtinut de HotNews.ro, un audit anterior, realizat in vara acestui an de expertii Comisiei Europene, a relevat numeroase probleme.

Acestea tin de mai multe aspecte ale sistemului de administrare si control: localizarea corecta a parcelelor declarate de tarani, incadrarea terenurilor in conditiile impuse de regulamente, modul in care se controleaza declaratiile, si altele.

Spre exemplu, expertii europeni au constatat ca multe suprafete declarate, asa cum apar pe harta electronica, depasesc granitele tarii. „Autoritatilor romane li se cere sa revizuiasca digitizarea granitei tarii (…) si sa asigure ca nici o plata nu se efectueaza pentru o suprafata localizata in alte State Membre”, se arata in document.

O alta categorie de nereguli, potrivit datelor obtinute de HotNews.ro, se refera la utilizarea unor informatii expirate despre terenurile declarate de tarani.

„Desi sursa de material utilizat pentru crearea LPIS-GIS (Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole si Sistemul de Informatii Geografice, n.r.) nu este considerat a fi „depasit” (5 ani sunt in general acceptabili) in cazul Romaniei, au fost identificate schimbari importante in peisajul agricol.

Mai precis s-au construit noi case pe suprafete identificate ca agricole in LPIS si copacii au fost taiati. In consecinta Agentia de Plata intentioneaza sa actualizeze sursa de material la fiecare 3 ani incepand cu anul 2007″, arata documentul.

Spre exemplu, cu referire la un anumit bloc fizic, raportul arata ca „acesta a fost inregistrat cu 3,24 ha ca teren arabil. Numai o parte din bloc apare sa fie utilizat in conformitate cu inregistrarea sa, in timp ce approximativ jumate din suprafata blocului este utilizata in scopuri de constructie (o casa noua construita si un teren pregatit pentru o constructie ulterioara).

Avand terenul inspectat, apare faptul ca acest bloc intreg poate fi utilizat in timp scurt pentru constructia a unui rand de vile. Se cere confirmarea acestei perspective si se cere de asemenea clarificarea existentei unei proceduri in vigoare pe baza carei Agentia de Plati este informata de catre alte organisme cu privire la lucrari importante de infrastructura”.

Sursa: Euractiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *