Romania recicleaza doar unu la suta din deseurile produse

Romania recicleaza doar unu la suta din deseurile produse

Romania recicleaza in prezent doar unu la suta din deseurile pe care le produce, iar tinta de reciclare de 50 la suta pana in 2020 nu mai poate fi atinsa, motiv pentru care statul propune o lege de management al deseurilor care va include si o serie de noi taxe.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marti, in cadrul unui seminar pe tema gestionarii deseurilor, ca Romania recicleaza doar unu la suta din deseurile pe care le produce, restul fiind „depozitate”, adica tinute in gropile de gunoi.

Declaratia ministrului se bazeaza atat pe statisticile interne, cat si pe rezultatele unui studiu in acest sens realizat la nivelul Uniunii Europene referitor la anul 2008, care plasa Romania si Bulgaria pe ultimele locuri intre statele UE in aceasta privinta.

Ministrul Mediului a amintit de Sistemul Integrat de Management al Deseurilor (SIMD), care ar trebui implementat in fiecare judet din tara pana in 2015.

„Am inchis pana acum 137 de depozite si mai trebuie sa inchidem alte o suta. Sper ca, din banii de la Uniunea Europeana, pana in 2015 sa avem implementat Sistemul Integrat de Management al Deseurilor in toate judetele. Avem contracte, dar responsabilitatea implementarii acestui sistem sta exclusiv in puterea autoritatilor locale. Ei fac licitatiile, ei implementeaza”, a spus Borbely in discursul sustinut in fata participantilor la conferinta.

Borbely a mai anuntat ca Romania este fruntasa in accesarea fondurilor europene in domeniul managementului deseurilor. „Numai in ultimele doua luni am semnat contracte de peste 800 de milioane de euro, si suntem deja la grafic in 2012”, a spus Borbely.

„In ceea ce priveste reciclarea si colectarea selectiva, anul trecut am adus o hotarare de guvern prin care cel putin 15 la suta din cantitatea de deseuri sa se recicleze. Va trebui sa analizam si varianta de cogenerare si coincinerare, profitand de tehnologia deja existenta, la nivelul UE, pentru ca aici se incinereaza pana la 20 la suta din cantitatea de deseuri. Romania, ca a saptea tara ca marime din UE, poate demonstra ca in 2015 se poate achita de toate cerintele impuse de legislatia europeana pe problematica deseurilor”, a conchis Borbely, fara a se referi la tinta din 2020, cand Romania ar trebui sa recicleze jumatate din deseurile pe care le produce, indiferent de tipul lor.

Ionut Georgescu, directorul Directiei de Gestiune a Deseurilor si a Substantelor Periculoase din minister, a declarat insa ca tinta de reciclare de 50 la suta din totalul deseurilor produse in Romania stabilita pentru anul 2020 este „imposibil de atins”.

„Este imposibil sa mai ajungem la acest nivel. Gata, am pierdut trenul asta, a plecat de mult timp din gara”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ionut Georgescu.

Acesta a sustinut necesitatea intocmirii unui plan „realist”, eventual cu termen in anul 2030, pentru a atinge acest obiectiv. El a precizat ca un proiect de lege care „revolutioneaza” modul de gestionare a deseurilor in Romania a fost deja transmis Parlamentului, pentru aprobare.

„Este vorba despre un proiect de lege menit sa incurajeze reciclarea”, a spus Georgescu.

El a explicat ca, in prezent, depozitarea este o solutie „mult mai ieftina” decat reciclarea, astfel ca operatorii de salubritate sunt tentati sa o foloseasca pentru a putea supravietui din punct de vedere economic. In aceste conditii, statul se gandeste sa introduca o taxa de depozitare la gropile de gunoi.

„Aceasta taxa poate fi acoperita in doua moduri: fie primarii isi vor asuma riscurile si o vor transfera direct la cetatean, lucru greu de crezut, avand in vedere interesul electoral, fie vor face, impreuna cu firmele de salubrizare, proiecte care sa incurajeze colectarea selectiva si, prin urmare, valorificarea deseurilor intr-un alt mod decat depozitarea la groapa”, a afirmat Georgescu.

Acesta a mai spus ca taxa de depozitare ar urma sa creasca progresiv, pentru ca, in final, solutia gropilor de gunoi sa nu mai fie competitiva economic, fiind astfel incurajata reciclarea.

„Daca va fi mai scump sa le duci la groapa decat la compostare sau la incinerare, trebuie sa mergi pe varianta mai ieftina. Aici insa nu ti se primesc decat daca sunt colectate selectiv. Daca sunt colectate selectiv, pot fi mai usor valorificate prin reciclare”, a aratat Georgescu.

Intrebat cine va suporta costurile pentru infrastructura de colectare selectiva, Georgescu a raspuns ca realizarea acesteia trebuie sa se faca din fonduri europene, din bani de la Administratia Fondului de Mediu si in parteneriat cu asociatiile de gestiune colectiva a deseurilor.

La randul lui, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat ca, prin depozitare, Romania nu face, in prezent, altceva decat a facut „pe vremea lui Ceausescu”, adica „Un morman imens de gunoaie care polueaza”.

Ionescu a subliniat ca o eventuala taxa de depozitare ar fi o solutie si pentru a preveni depozitarea in Romania a deseurilor provenind din alte state ale Uniunii Europene.

„In prezent, noi suntem protejati. Pana in 2013 avem dreptul sa nu primim niciun transport de gunoaie care sa fie depozitat pe teritoriul nostru. Dupa acest termen insa ne putem trezi cu transporturi de gunoi din afara care sa vina la noi, la depozitare, pentru ca pretul este mult mai mic decat la ei, si nu vom mai avea dreptul sa le refuzam. Ca sa evitam asta trebuie sa avem o taxa de depozitare comparabila cu cele din alte state UE”, a afirmat Ionescu.

El a mai spus ca, in prezent, exista o „taxa comunitara” pentru depozitarea deseurilor, care insa nu este platita de aproape trei sferturi din populatia Romaniei.

„La sate nu plateste nimeni nimic, pentru ca primarul stie ca, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa fie din nou ales”, a spus Ionescu.

Doar unu la suta din cantitatea de 382 de kilograme de gunoi produs in 2008 de fiecare roman din orasele mari a fost reciclat, restul fiind depozitat, definitiv sau temporar, in gropi de gunoi, potrivit unei statistici a Eurostat.

Singura tara cu o rata de reciclare mai mica decat Romania este, potrivit studiului, Bulgaria, stat in care absolut tot gunoiul menajer din municipii este dus la gropile de gunoi.

Conform documentului, fiecare cetatean al oraselor mari din statele UE a produs, in 2008, 524 de kilograme de deseuri, din care 40 la suta au ajuns in gropile de gunoi, 20 la suta au fost incinerate, 23 la suta reciclate si 17 la suta distruse prin descompunere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *