Romania vrea sa-si redeschida minele. Care sunt mizele?

Romania vrea sa-si redeschida minele. Care sunt mizele?

Romania vrea sa-si redeschida minele. Care sunt mizele?

In Romania guvernul se gandeste sa fructifice mai bine pentru bugetul de stat bogatiile subsolului, taxand mai substantial companiile autorizate sa le exploateze, dar asigurandu-le in schimb ca nu vor mai fi deranjate asa de mult de aparatorii mediului ambiant.

Romania a abandonat treptat inca de acum aproape 20 de ani exploatarea carbunelui si in timp a renuntat si la minele de unde se extrageau diverse minereuri.

Deciziile politice succesive luate in acest sens au avut la baza studii economice care aratau ca intreprinderile minere sunt neperformante.

Asa se face ca pentru a alimenta termocentralele, care asigura aproape jumatate din curentul electric necesar tarii, Romania importa carbune, desi are inca suficiente resurse.

Acestea ar putea fi un prim argument al oficialilor romani de a relua exploatarile intr-o modalitate eficienta, eventual prin concesionarea minelor unor corporatii private cu experienta.


Ministerul Economiei insista astfel pentru aprobarea „de urgenta” a Legii minelor. Mizele acestei legi, sunt insa altele: demararea proiectului de la Rosia Montana unde o companie romano-canadiana vrea sa extraga aur prin metoda cianurilor si trecerea de la explorarea gazului de sist la exploatarea lui, mai ales in noul context geo-politic, in care Rusia vrea sa-si extinda influenta cu forta.

Proiectul Legii minelor, care a cazut in Parlamentul Romaniei la sfarsitul anului trecut, pleca de la premiza ca orice „proiect de interes public deosebit” poate fi demarat daca „beneficiile economice si sociale pe care statul sau unitatile administratiei locale le-ar obtine direct sau indirect din proiectul respectiv sunt mai mari decat efectele negative de mediu”
Prevederile de genul acesta invita de fapt la abuzuri, intr-o tara in care bunavointa autoritatilor poate fi cumparata inca, in ciuda luptei procurorilor antiocoruptie.

„Legea minelor nu trebuie asimilata cu legea de aprobare a proiectului Rosia Montana”, a declarat joi Sorin Gaman, director general adjunct la Ministerul Economiei, amintind ca Romania a inchis in ultimii ani 550 de mine din cauza ineficientei si a tehnologiilor invechite.

Oficialul roman crede ca acum tehnologiile au avansat si „sunt multi care vor sa investeasca in acest domeniu”, de aceea Romania trebuie sa adopte in „regim de urgenta” noua lege a minelor.

Pe de alta parte ministrul mediului Attila Korody, din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, formatiune aflata in colaitia de guvernare, a declarat ca nu sustine noul proiect legislativ al minelor, ca legislatia actuala nu permite avizarea proiectului miner de la Rosia Montana si ca in ceea ce priveste gazele de sist, lucrurile trebuie analizate serios.
Proiectul Legii minelor, asa cum a fost respins de Parlamentul Romaniei, parea facut cu dedicatie pentru cateva companii interesate de exploatarea aurului si a gazelor de sist.

Totusi intr-un an electoral complicat, ar fi riscant pentru socialisti sa mizeze pe acesta lege, chiar daca au nevoie de bani pentru campanie. Romanii nu au fost convinsi inca de faptul ca folosirea cianurilor si extragerea gazelor de sist sunt procese care pot fi facute in siguranta.13 Apr 2014 - Sursa: Nasul TVArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016