Romania vrea sa vanda drepturi pentru emisia a 150 milioane tone CO2 pentru 1,8 miliarde euro

Romania vrea sa vanda drepturi pentru emisia a 150 mil. tone CO2, din cele 250 mil. tone ce-i revin conform Protocolului de la Kyoto, si estimeaza ca va primi 1,8 mld. euro pe care vrea sa-i foloseasca la reabilitarea centralelor termice, a declarat, luni, ministrul Economiei, Adriean Videanu.
emisii de CO2
Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a anuntat, la finalul sedintei Biroului Permanent National al partidului, desfasurat luni, ca ministrul Economiei, Adriean Videanu, a informat conducerea PDL ca Romania va obtine 1,8 miliarde euro din vanzarea drepturilor de emisie a circa 150 milioane tone de dioxid de carbon, cota ce revine tarii noastre conform Protocolului de la Kyoto, incheiat pentru prevenirea incalzirii globale.

„Ne pregatim pentru sezonul rece, am discutat si astazi in coalitie despre reabilitarea centralelor termice, iar o sursa de finantare va fi vanzarea drepturilor pentru 150 milioane tone de dioxid de carbon”, a declarat Flutur.

Democrat-liberalul a precizat ca un alt subiect discutat in cadrul sedintei coalitiei de guvernamant a fost organizarea unei intalniri a echipelor PSD si PDL ce au contribuit la redactarea programului de guvernare pentru o evaluare a starii economiei romanesti dupa sase luni de guvernare.

„Echipele ce au pregatit programul de guvernare se intalnesc saptamana aceasta pentru o evaluare la sase luni a economiei romanesti. Este vorba de relatiile cu bancile, problema cofinantarii, prioritizarea in domeniul infrastructurii si extinderea retelei elctrice”, a mai spus Flutur.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, pe 23 iunie, la Suceava, ca asigurarea termoficarii in municipiile unde exista centrale termo-electrice (CET) ar putea fi asigurata prin construirea unor centrale de congenerare de inalta eficienta, realizate prin joint-ventures intre primarii si Romgaz. Adriean Videanu a declarat, in conferinta de presa, ca transferul CET-urilor catre administratiile publice locale s-a facut printr-un proces „insuficient fundamentat” si ca pentru rezolvarea problemei termoficarii din aceste orase este nevoie de un proiect unitar la nivel national.

Ministrul Economiei a precizat ca in acest sens vor fi relizate proiecte de cogenerare de inalta eficienta in care vor fi implicate Romgaz si comunitatile locale. „In acest sens, o asociere cu Gazprom poate sa constituie un suport extraordinar pentru realizarea de joint-ventures la nivelul municipalitatilor pentru cogenerarea de inalta eficienta”, a explicat Videanu.

El a precizat ca fondurile pentru demararea acestor proiecte ar putea proveni din valorificarea disponibilului de unitati de CO2 alocate Romaniei, Ministerul Economiei fiind abilitat de Guvern sa se ocupe de acest proces. Potrivit lui Videanu, Romaniei i-a fost alocata o cota de aproximativ 250 de milioane de tone de CO2 si valorificarea unei parti din aceasta cantitate ar putea aduce la buget peste un miliard de euro, „bani care, conform protocolului de la Kyoto, pot fi utilizati pentru a sprijini comunitatile locale in ideea de a realiza aceasta cogenerare de inalta eficienta”.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *