Reabilitarea p??unilor ?i recliclarea, m?suri pentru a sc?pa de poluarea cu nitra?i din Dun?re ?i Marea Neagr?

Mai mult de jumatate din suprafata Romaniei este vulnerabila sau potential vulnerabila la poluarea cu nitrati, potrivit Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR). Cele mai recente monitorizari ale institutiei arata insa ca 90% din probele luate contin nitrati sub limita maxima admisa.nitratii din agricultura

Romania trebuie sa implementeze si sa respecte Directiva europeana privind protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole.

Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR) are ca atributii monitorizarea calitatii apelor subterane si de suprafata, „pentru identificarea si cadastrarea apelor afectate de poluarea cu nitrati sau susceptibile de a fi expuse unei astfel de poluari, in scopul stabilirii sau revizuirii zonelor vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole”.

Limita maxima admisa de nitrati in apa este de 50 de miligrame la litru, din punct de vedere al concentratiilor de azotati rezultate in urma activitatilor agricole si care se reflecta in calitatea apelor subterane.

Raportul ANAR catre Comisia Europeana arata ca aproape 90 la suta din mostrele recoltate au valori medii sub limita, iar 75,31 la suta dintre acestea nu trec niciodata de limita impusa de Comisia Europeana.

„Concentratii ridicate de azotati sunt inregistrate in apele subterane situate in zona de campie, in Campia Romana sau Campia de Vest, si mai putin in zona de podis”, scriu intr-un comunicat reprezentantii Administratiei Nationale „Apele Romane”.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here