Romanii de la celalalt capat al Tarii – Bucovina istorica – Impotriva proiectului minier de la Rosia Montana

Romanii de la celălalt capăt al Ţării - Bucovina istorică - sunt alaturi de Roşia Montana
Romanii de la celalalt capat al Tarii - Bucovina istorica - sunt alaturi de Rosia Montana
Romanii de la celalalt capat al Tarii - Bucovina istorica - sunt alaturi de Rosia Montana

Guvernul Romaniei – Ministerul Mediului: Domnului ministru Laszlo Borbely
Rosia Montana Gold Corporation, firma canadiana, vrea sa exploateze cu cianuri 800 tone de aur si 2000 tone de argint de la Rosia Montana. Includerea proiectului Rosia Montana in programul Guvernului, asa cum ne-a comunicat fostul ministru al economiei Adriean Videanu, este o continuare a Hotararii de Guvern 458/1999 care poarta semnatura fostului ministru Radu Berceanu.


Daca modificarile mediului, daca acele mari vestigii din galeriile romane – unice in Europa – 9 biserici si 10 cimitire, descarcarea arheologica a Varfului Carnic cu 7 km galerii romane si 63 km galerii medievale si localitatile din zona miniera care urmeaza a fi distruse n-au valoare pentru sustinatorii proiectului Rosia Montana, atunci le spunem noi ca pun in miscare un agent distructiv de mari proportii, de lunga durata si cu urmari ireversibile pentru admirabilul mediu natural din Muntii Apuseni, dar si pentru patrimoniul istoric, arhitectural si cultural al Romaniei.

Formarea unui iaz plin cu cianuri de cca 600 de hectare va ramane o permanenta amenintare si dovada este recenta catastrofa ecologica de la fabrica de aluminiu din Ungaria.

Multi cetateni din Bucovina, ONG-urile si specialistii, toti cei din preajma Obcinelor, suntem datori sa ne exprimam impotriva programului de la Rosia Montana. Noi in Bucovina avem trista experienta din anii regimului comunist prin programul exploatarii sulfului din muntii Calimani, cu grave urmari pana in zilele noastre, si nu acceptam ca aceasta experienta sa se repete acum cu grave consecinte pentru istoria, cultura si mediul natural din Muntii Apuseni.

Impotriva proiectului minier de la Rosia Montana s-a pronuntat si Academia Romana. Depozitele de aur si argint din subsolul Romaniei reprezinta o sursa neregenerabila, de importanta strategica nationala, proprietatea Statului roman, a caror soarta nu poate fi decisa numai de autoritatile locale. Decizia cu privire la oportunitatea exploatarii resurselor aurifere trebuie luata numai prin consultarea intregii populatii a Romaniei.

Respectuos va rugam, domnule ministru, sa analizati si evaluarile noastre de la celalalt capat al Tarii – Bucovina istorica.

Cu deosebita stima,

PETRU BEJINARIU,

ex-deputat de Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *