Romanii detin deseuri electrice in casa, dar o mica parte din acestea ajung in fluxuri autorizate de reciclare

5-8 februarie 2015 - Zilele Reciclarii in Bacau
Romanii detin deseuri electrice in casa, dar o mica parte din acestea ajung in fluxuri autorizate de reciclare
Romanii detin deseuri electrice in casa, dar o mica parte din acestea ajung in fluxuri autorizate de reciclare

Studiul denumit „Atitudini si obiceiuri referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE)”, efectuat pentru ECOTIC de catre GBD Research, a avut ca obiectiv principal identificarea comportamentului populatiei in ceea ce priveste deseurile electrice si colectarea separata a acestora.

Metoda de cercetare a fost tehnica sondajului de opinie, pe baza unui chestionar standardizat. Colectarea datelor s-a efectuat telefonic, prin metoda CATI, in perioada 10-31 august 2014. Esantionul a fost de 1000 de persoane din mediul urban, cu varste intre 15 si 65 ani. Marja de eroare este de 3.1% la un nivel de incredere a datelor de 95%.

Circa 60% din cetatenii din mediul urban declara ca separa deseurile pentru a fi reciclate ulterior. Cele mai mentionate deseuri separate sunt plastic, hartie, sticla si produse metalice. Principalele bariere pentru cei care nu fac acest lucru (restul de 40%) o reprezinta perceptia conform careia ulterior acestea nu sunt preluate separat (30%), apoi ca nu stiu unde ar trebui sa le depuna sau lipsa facilitatilor (33%) si lipsa de preocupare si timp (29%).

Doar 4% declara ca fac colectare separata pentru deseurile electrice. In mod asistat insa, 87.5% din repondenti stiu ca se pot da deseuri elecrice spre reciclare. La intrebarea „De ce considerati ca deseurile electrice ar trebui reciclate?”, cele mai multe mentiuni se refera la refolosirea materialelor (38%), motive ecologice de protectie a mediului impotriva efectelor toxice provocate de componentele acestora (36%) si pentru a fi reparate si date in folosinta (15%) – mentiuni spontane.

Doar 36% din repondenti sustin ca au predat efectiv deseurile electrice catre entitati autorizate. Dintre acestea au fost mentionate punctele de predare in diferite zone din oras (30.6%), la magazine, la achizitia unui echipament nou (26%) si firmele specializate (13%). Din pacate, 6% mentioneaza ca au predat DEEE persoanelor care trec periodic in zone rezidentiale si ridica deseuri de fier vechi.

Deseurile de echipamente cele mai des predate sunt televizoare (49%), frigidere (33%) si masini de spalat (28%). Peste 10% au predat si radio-casetofoane, calculatoare personale, aspiratoare si fiare de calcat. Becurile economice si telefoanele mobile au fost mentionate in acelasi procent, de 5%. In procentajul de 64% (nepredate catre entitati autorizate), regasim din nou colectorii stradali de fier vechi (27%), pastrarea acestora in locuinta (26%) si inmanarea catre rude si prieteni (34%).

Intrebati ce aparatura electronica nefunctionala sau inlocuita au in casa, cei mai multi au raspuns ca au telefoane mobile sau tablete (39%), televizoare si monitoare (30%), radio-casetofoane (17%), calculatoare/laptopuri (16%), aspiratoare (15%), imprimante (13%), masini de spalat (12%), frigidere (12%), scule electrice (11%) si becuri economice (10%). 33% din repondenti sustin ca nu detin astfel de deseuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *