Romanii din Canada protesteaza fata de afacerea de la Rosia Montana

Romanii din Canada protesteaza fata de afacerea de la Rosia Montana

Un bine-cunoscut ziar romanesc din Montreal spune ca ceea ce face statul roman cu exploatarea miniera de la Rosia Montana nu este altceva decat o „sfidare a justitiei, istoriei si a opiniei publice”.

Publicatia „Accent” din Montreal face o analiza amanuntita a uneia dintre cele mai veroase afaceri din Romania ultimilor 20 de ani – extragerea aurului si argintului de la Rosia Montana.

Ziarista Simona Pogonat descrie in acest ziar al diasporei mecanismele prin care Guvernul Romaniei, mai exact actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, a urgentat in ultimele saptamani formalitatile pentru ca firma Rosia Montana Gold Corporation sa poata incepe extractia pretioaselor zacaminte din solul romanesc. In articol se mai vorbeste si despre impresionantele cantitati de minereu pretios care vor extrase de canadienii de la RMGC, dar mai ales despre marile probleme de poluare a mediului inconjurator care vor aparea la Rosia Montana, odata cu inceperea exploatarii miniere. „Aprobarea descarcarii de sarcina arheologica este penultimul pas inaintea transformarii zonei in exploatare miniera. Daca obtine si avizul de mediu, compania RMGC ar urma sa extraga de la Rosia Montana circa 314 tone de aur si 1.400 tone de argint. Pretul acestor exploatari este insa unul foarte mare. Cei patru munti din jurul Rosiei Montane – Carnic, Cetate, Orlea si Jig – vor fi macinati centimetru cu centimetru si trecuti prin bai de cianura. Dupa extragerea aurului, namolul rezultat, impregnat cu cianuri, va fi depozitat intr-un lac de circa 300 ha”, se arata in publicatia de peste Ocean.

„Accent” din Montreal nu il uita nici pe initiatorul acestei afaceri paguboase pentru Romania, fruntasul PDL Radu Berceanu, ministru al Industriilor si Comertului in 1999, atunci cand s-a concesionat pe nimic avutia din subsolul Muntilor Apuseni. „Initiat de un membru PDL, Radu Berceanu, fost ministru al Industriilor si Comertului in iunie 1999, si inclus de guvernul Boc pe lista obiectivelor Programului de Guvernare 2009-2012, subiectul Rosia Montana a stat in ultimii ani in mana ministrilor UDMR, de la Cultura si Mediu.”

Simona Pogonat scrie si despre componenta completa a actionariatului companiei RMGC: „Gabriel Resources cu 80,46%, Mininvest Deva cu 19,31 % (n.red: intre timp, Minivest Deva, deci statul roman, nu mai detine decat 0,6%) si alti actionari minoritari cu 0,23%.

80% din actiunile Gabriel Resources sunt detinute de investitori din SUA: Newmont Mining Corporation cu 15%, al doilea producator de aur din lume, Electrum Strategic Holdings cu 18%, si Paulson &CO. Printre numele controversate din aceste firme se afla si Beny Steinmetz, judecat pentru evaziune fiscala in Romania, cel care a preluat actiunile lui Frank Timis, alt nume foarte controversat si unul din cei mai bogati romani la ora actuala, dar si de George Soros”.

In articolul din „Accent” au fost preluate si informatiile aparute in presa din tara despre protocolul secret prin care RMGC s-a angajat ca va plati (nu se stie cand si mai ales cu ce, spun surse din compania de la Rosia Montana) statului roman, respectiv Institutului National al Patrimoniului de la Ministerul Culturii, suma de 43 milioane de euro pentru conservarea patrimoniului. „Practic, prin acest protocol, Ministerul Culturii se angajeaza sa obtina contra cost, decizii de avizare din partea altor ministere, si chiar si sentinte favorabile din partea justitiei”, se mai arata in ziarul romanesc din Montreal.

Publicatia „Accent” scoate la iveala si cateva date extrem de importante despre compania canadiana Gabriel Resources, mai exact despre cum a crescut valoarea acestei firme dupa ce ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anuntat ca a semnat descarcarea de sarcina arheologica a Masivului Carnic. „Angajamentul varsarii celor 43 milioane dolari de RMGC catre Ministerul Culturii a fost imediat rasplatit. Dupa anuntul oficial privind descarcarea de sarcina arheologica, actiunile Gabriel Resources tranzactionate la Bursa din Toronto au crescut cu aproape 10%, ajungand la 8,65 dolari, cea mai mare valoare din ultimii 52 de ani.”

Mari personalitati din lumea intreaga protesteaza impotriva distrugerii patrimoniului istoric de la Rosia Montana, societatea civila romaneasca (mai exact acea parte care nu a putut fi cumparata de cei de la RMGC) lupta din rasputeri sa opreasca crima din Apuseni, diaspora romaneasca de peste Ocean face acelasi lucru, numai actuala putere merge inainte in actiunea premeditata de vanzare pe nimic a bogatiilor naturale ale Romaniei si de masacrare a istoriei nationale. Pe bune dreptate, jurnalista Simona Pogonat atrage atentia in articolul sau din ziarul „Accent” asupra unei chestiuni esentiale, de care autoritatilor romane nu le pasa: „Muntele Carnic este cel mai concentrat zacamant, nu de aur, ci de istorie!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *