Romanii, indragostiti de „lumina calda”. Cum iti alegi becuri economice

Chiar daca Europa a interzis becurile de 100 si 75 de wati, romanul le prefera si le cauta in continuare. Fabricate in Asia, acestea se vand la negru prin piete si in magazinele de cartier.
Un studiu european releva ca doar unul din cinci becuri e economic


Daca la 1 septembrie 2009 au fost interzise becurile cu incandescenta de 100 W, de luna aceasta sunt interzise si cele de 75 W. Oamenii au incercat sa-si faca provizii si au lasat supermarketurile si magazinele cu rafturile goale.

In Romania, stocurile de becuri de 75 W s-au „evaporat” la 1 septembrie. Comerciantii spun ca au vandut si cate 15 o data. Nu e de mirare: un studiu european arata ca, in gospodariile din Romania, doar unul din cinci becuri este economic.

Potrivit expertilor, odata cu aceasta masura, in Uniunea Europeana se va consuma cu 60% mai putina electricitate daca vechile becuri, cele cu incandescenta, vor fi inlocuite cu lampi fluorescente.

„Nu imi place lumina”

In magazinele de la noi, cei mai interesati de becurile de 75W sunt mai ales oamenii in varsta. „La cele noi, sa stiti ca nu imi place lumina. Si nu se potrivesc la toate instalatiile”, spune Ileana Mireanu, din Bucuresti.

In lipsa becurilor de 75 W, femeia le-a ales pe cele de 60 W, care urmeaza sa fie interzise de la 1 septembrie anul viitor. Pentru unul cu incandescenta de 60W scoti din buzunar intre 1 si 1,5 lei.

In schimb, la micile magazine de cartier si in piete, nici becul de 100 W nu a disparut. Vin din Asia, in special China si Vietnam, iar unul costa 1,5 lei. „Se mai ard, dar prinzi cate unul si te tine ani buni”, spune Ion Tincu, care a cumparat doua becuri de la un comerciant din Piata Obor, din Bucuresti.

Cum alegi un bec economic

LUMINA „CALDA”. Pentru o lumina asemanatoare celei oferite de becul cu incandescenta, specialistii il recomanda pe cel cu halogen. Spre exemplu, un bec cu halogen de 53 W, care ofera o lumina aproape identica celui cu incandescenta de 75 W, costa aproximativ 8 lei.

De altfel, pe multe dintre aceste becuri veti gasi mentiunea „lumina obisnuita”. Becul cu halogen este inclus in clasa energetica C, in timp ce becul cu incandescenta este de clasa E, mai putin eficient economic. Daca vrei si economie, si lumina calda, trebuie sa cauti lampi fluorescente cu mentiunea „soft light” (lumina blanda).

ECONOMIE.
Specialistii va recomanda lampile fluorescente compacte (in magazine le veti gasi drept CFL-uri) sau becuri cu tehnologie LED. Pe ultimele le gasiti mai rar, iar primele sunt becurile acelea spiralate pe care le vedeti peste tot. Aceste becuri au fost incluse in clasa energetica A si reduc facturile cu 50-70%. Durata medie de functionare este de 10.000 de ore (la becurile cu incandescenta este de 1.000 de ore).

Valoarea lumenului, unitate de masura a fluxului luminos, este foarte importanta. Un bec de 100 W incandescent are 1.750 de lumeni, iar unul de 75 W – 1.180. Echivalentul celui incandescent de 100 W este lampa fluorescenta de 28-32 W. O lampa de 26 W, clasa energetica A, cu un flux luminos de 1.550 de lumeni, costa minimum 18 lei.

VARIATORUL.
„Pe becurile economice scrie ca nu este recomandata montarea cu variator (n.r. – regleaza stralucirea, in locul intrerupatorului). Dar sunt unele variatoare care au trecut in caracteristici ca suporta si becuri economice”, spune consultantul in electrice Bogdan Raducanu.

MERCURUL.
In cantitati reduse, lampile fluorescente contin mercur. Cam de 1.000 de ori mai putin decat intr-un termometru. Insa, in cazul in care becul se sparge, aerisiti camera si curatati zona unde a cazut sticla. Ar fi bine sa duceti becurile arse la punctele de colectare a acestor deseuri periculoase, amenajate de regula in magazine de amenajari interioare si in unele supermarketuri. Sau puncte ale reciclatorilor, pe care le gasiti aici.


LED-ul va face lumina si va taia din facturi

Specialistii spun ca, de departe, cele mai eficiente becuri economice sunt cele cu tehnologie LED.

* Acestea pot produce 100 de lumeni cu numai un watt de curent. Astfel, daca un bec incandescent va ofera un flux de 1.750 de lumeni folosind 100 W, un LED va va oferi acelasi flux cu 17 W.

* De sase ori mai ieftin.

* Durata de functionare este mai mare decat cea a lampilor fluorescente, iar un mare avantaj ar fi acela ca LED-urile sunt si mai putin fragile.

* O alta calitate este aceea ca nici nu intampina probleme cu variatoarele. De asemenea, in comparatie cu lampile fluorescente, acestea nu contin mercur. Insa, deocamdata, sunt putine variante comerciale.

* In februarie 2009, studentii de la Cambridge University (Marea Britanie) au produs un bec cu tehnologie LED care costa 2 lire (circa 10 lei), are o eficacitate luminoasa foarte ridicata si o durata de functionare de 100.000 ore.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *