Romanii nu prea agreeaza investitia companiei Gabriel Resources la Rosia Montana

Senatorul UDMR, Eckstein Kovacs Peter, a salutat ieri decizia Gabriel Resources de a-si restrange activitatea la exploatarea miniera Rosia Monta-na, explicand ca, astfel, firma canadiana recunoaste faptul ca romanii „nu prea agreeaza aceasta investitie”.

„Cei de la Gabriel Resources au anuntat ca se vor adresa instantelor de judecata, ceea ce mi se pare firesc si legal dar, ca avocat si jurist, cred ca nu vor avea sorti de izbanda, nici daca se duc in instanta in Romania, nici daca merg in alta parte”, a declarat ieri Eckstein, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, „toate avizele si aprobarile administrative necesare sunt cele din 1997-1998 si trebuie obtinute in conditiile legislatiei existente”, neobtinerea acordului de mediu sau a planului urbanistic insemnand ca reprezentantii Gabriel Resources s-au grabit cu derularea proiectului, investind bani in cumpararea de imobile si plata unor despagubiri.
Anuntul senatorului a survenit celui facut marti de compania Rosia Montana Gold Corporation, potrivit careia reducerea activitatilor ar insemna concedierea a aproximativ doua treimi din cei 300 de angajati pe care-i are. Regretand ca a ajuns in punctul de a nu mai putea angaja oameni pentru ca nu are ce sa le dea de lucru, presedintele Gabriel Resources, Alan Hill, a anuntat ca isi vor „concentra eforturile si resursele asupra continuarii procesului de autorizare EIM si obtinerii autorizatiilor necesare pentru acest proiect”.
Alan Hill a adaugat ca, pana acum, „73 la suta dintre proprietatile din amprenta proiectului au fost achizitionate”, dar, din cauza anularii autorizatiilor, intregul program „va fi suspendat pana in februarie 2008”. „Nu are rost sa continuam implementarea tehnologiilor, procurarea echipamentelor cu durata lunga de functionare, cercetarea arheologica, si pastrarea efectivului complet de angajati, in conditiile in care majoritatea activitatilor de autorizare au fost sistate”, a mai spus Alan Hill.
Deschiderea minei de aur la Rosia Montana a fost extrem de controversata in ultimii ani, atat de catre societatea civila din Romania, cat si de catre Guvernul ungar. In luna noiembrie, acestia din urma au fost informati de catre Ministerul roman al Mediului ca procedurile de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Rosia Montana sunt blocate, deoarece unul dintre documentele depuse nu are efect juridic, iar investitia face obiectul unui litigiu in instanta.
Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona de la Rosia Montana, sustinand ca ar putea extrage cateva mii de tone de aur si argint prin procedeul de cianurare. Compania romano-canadiana intentioneaza sa deruleze o investitie de aproape un miliard de dolari, pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. Intentia investitorului a atras protestele organizatiilor ecologiste si Academiei Romane, dar si ale autoritatilor ungare, care au aratat ca folosirea cianurilor si implicit posibila deversare a acestora in apele raului pot polua inclusiv teritoriul ungar.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *