Romanii nu se despart de televizoarele vechi

„Predarea deseurilor electrice, electronice si electrocasnice este o obligatie cetateneasca”, sustine Valentin Negoita, presedintele ECO TIC, organizatia care gestioneaza situatia deseurilor EEE

Conform legii, cei ce achizitioneaza in prezent echipamente electrice, electronice si electrocasnice (EEE) platesc pentru ele, in plus fata de pretul produselor, o taxa ecologica.

Valentin Negoita, presedintele ECO TIC, vorbeste despre „timbrul verde” si despre cat de importanta este implementarea lui pentru protectia mediului.

Adevarul: Ce este timbrul verde si in ce scop este perceput?

Valentin Negoita: Din 30 aprilie anul acesta, tuturor aparatelor electrice, electronice si electrocasnice (DEEE) li se aplica „timbrul verde”.

El reprezinta contributia consumatorilor pentru acoperirea costurilor de colectare selectiva, de tratare, de reciclare si de valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Valoarea este unica pentru echipamentele IT&C si electronicele de consum, 7 lei, careia i se adauga TVA. Timbrul verde nu este inclus in pretul de vanzare al produselor, asa cum se intampla in unele tari din UE, ci este evidentiat separat de pretul echipamentului.

Timbrul verde acopera costurile de valorificare a deseurilor rezultate din echipamentele puse pe piata in ultimele decenii (asa-zisele deseuri istorice). Nu cunoastem cu precizie care este volumul acestora, partial din cauza mentalitatii populatiei care se desparte cu greu de ele si partial, din cauza lipsei infrastructurii de colectare. Predarea deseurilor este prevazuta in Directiva europeana 96/2002 ca obligatie a cetatenilor si trebuie respectata ca atare.

Este o obligatie pe care milioane de europeni au inteles-o si pe care o aplica. Potrivit legii, cei care dispun de DEEE le pot preda gratuit la punctele de colectare municipale sau la magazine odata cu achizitia unui echipament nou din aceeasi categorie.

Persoanele fizice sau juridice care nu vor preda aparatele electrice vechi la punctele de colectare special amenajate in acest scop vor fi amendate. Pentru populatie amenda este cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei, iar pentru persoanele juridice este de 2.500-5.000 de lei.

Citeste articolul Romanii nu se despart de televizoarele vechi integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *