Romanii si maghiarii curata apele Muresului

Statia de epurare a apelor din orasul aradean Pecica va fi reabilitata in urmatoarele 16 luni
controlul poluarii
Autoritatile aradene si cele din Nagylak (Ungaria) deruleaza un proiect comun pentru imbunatatirea calitatii apei raului de la frontiera romano-maghiara.

Sistemul ineficient de epurare a apelor reziduale din Pecica constituie unul dintre factorii majori de poluare a fluviului care traverseaza zona de la frontiera celor doua state.

Progrese insuficiente

In ciuda progreselor facute in ultima perioada, autoritatile spun ca sunt necesare masuri suplimentare pentru imbunatatirea calitatii apei raului. „In 1972, cand m-am mutat la Nagylak apele Muresului erau atat de poluate din cauza fabricilor din zona, incat chiar si sa intri in apa era periculos.

In prezent, faptul ca fabricile trebuie sa respecte normele europene in privinta protectiei mediului este un pas inainte. Un alt progres il reprezinta, totodata, si faptul ca s-a rezolvat problema canalizarii in anumite localitati situate de-a lungul Muresului”, a declarat primarul orasului Nagylak, Gyarmati Andras.

La randul sau, primarul orasului Pecica, Iustin Cionca, a afirmat ca trebuie actionat in continuare pentru reducerea poluarii.

„Construirea unei statii de epurare performante se impune cu atat mai mult, cu cat, in ultimul timp, am primit foarte multe plangeri din partea vecinilor maghiari cu privire la poluarea raului Mures. Speram ca initiativa noastra sa fie preluata si de alte localitati”, a declarat primarul din Pecica.

Fonduri structurale

Proiectul se desfasoara pe o perioada de 16 luni, iar valoarea investitiei este de 800.000 de euro. Edilul din Pecica intentioneaza sa atraga in acest proiect si fonduri structurale, pentru ca statia de epurare sa deserveasca, in urmatorii trei ani, 15.000 de locuitori, inclusiv pe cei din localitatile invecinate.

„Obiectivul general este imbunatatirea conditiilor de mediu din zona transfrontaliera din imprejurimile raului Mures, prin imbunatatirea calitatii apei epurate, odata cu punerea in functiune a statiei de epurare”, a mai spus Cionca.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *