Romanita a fatat un puiut in rezervatia de la Armenis

Romani?a a f?tat un puiu? în rezerva?ia de la Armeni?
Romanita a fatat un puiut in rezervatia de la Armenis
Romanita a fatat un puiut in rezervatia de la Armenis

La aproape o luna de la repopularea cu zimbri a padurilor comunei Armenis, numarul animalelor din rezervatie a ajuns la 18. Acest lucru i se datoreaza Romanitei care a fatat un vitel perfect sanatos, adoptat repede de restul turmei. El cantareste aproape 50 de kilograme si este sanatos. In zilele urmatoare, va primi un nume si va fi supravegheat cu atentie, ca nu cumva sa fie atacat de vreun mascul adult.

Romanita, care in aceste zile este o mica vedeta in rezervatie, a fost adusa de la Hateg impreuna cu alte 16 exemplare crescute in captivitate. La Armenis, animalele au gasit conditii optime pentru convietuire intr-un mediu natural nou, gratie si angajatilor care asigura asistenta sanitar-veterinara, dar si suplimente de hrana.

Amintim ca rezervatia de zimbri de la Armenis a fost infiintata in urma unui protocol incheiat intre CL si primaria locala, pe de-o parte, si WWF – Romania, pe de alta parte. Prin acest protocol, Primaria si Consiliul Local Armenis au pus la dispozitia WWF-Romania, in initiativa Rewilding Europe, o suprafata de aproape 70 de hectare de pasune si padure comunala, conform hotararii Consiliului local. Suprafata este necesara reintroducerii zimbrului (Bison bonasus) in aceste locuri si, posibil, repopularii tinutului cu cerb (Cervus elaphus). Potrivit intelegerii, administratia locala devine proprietara acestor exemplare de animale salbatice. In acelasi timp, ea se angajeaza sa permita amenajarea parcurilor de aclimatizare si a infrastructurii necesare implementarii activitatilor de reintroducere si/sau de repopulare cu zimbri si cerbi a celor 70 de hectare de teren. Totodata, va sprijini angajarea de personal, din cadrul comunitatii locale, care sa asigure paza, ingrijirea si hranirea animalelor.

La randul sau, WWF-Romania, ca organizatie neguvernamentala, protagonista initiativei Rewilding Europe in Romania, a conceput si asigurat bugetul pentru transportul animalelor, dar si pe cele necesare construirii parcurile de aclimatizare, a infrastructurii strict necesara actiunii, asigurarii hranei suplimentare, a pazei si a asistentei sanitar-veterinara.

Dupa unele documente, in zona Armenisului zimbrii au trait in salbaticie in urma cu 150 de ani, apoi au disparut din motive necunoscute, nu doar din zona Banatului, ci si din tara. In 1958, la Hateg a fost adusa o pereche din Polonia, in vederea popularii rezervatiei de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *