Romii de la Pata Rat au incercat sa ”angajeze” un manechin in haine de muncitori la magazinele si bancile din centrul Clujului

Romii de la Pata Rat au incercat sa ”angajeze” un manechin in haine de muncitori la magazinele si bancile din centrul Clujului
Romii de la Pata Rat au incercat sa ”angajeze” un manechin in haine de muncitori la magazinele si bancile din centrul Clujului

Romii de la Pata Rat, impreuna cu doua ONG -uri au incercat sa amplaseze, luni, 18 martie, un manechin imbracat in haine de muncitorin vitrinele magazinelor si ale bancilor din centrul Clujului.

Participantii au incercat sa amplaseze un manechin costumat in haine de muncitor in vitrinele unor magazine simbolice pentru capitalismul consumerist  (banci, magazine cu articole de lux, cafenele), pentru a aduce astfel in spatiul public al orasului, invadat de branduri ostentative, problema dreptului la munca decenta.

Manechinul a purtat mesaje ca: ”Economie pentru societate, nu pentru corporatii!”, ”Dreptul la munca este garantat de Constitutia Romaniei”, ”Antreprenoriatul social creeaza locuri de munca!”, ”Noi muncim, nu cersim!”, ”Sunt rom si vreau sa traiesc in demnitate”, ”Asociatia Comunitara a Romilor din Coastei va este partener pentru un Cluj mai curat si mai verde”, ”Noi aducem sansa antreprenoriatului social. Sprijiniti aceasta sansa!”, ”Sa lucram impreuna”, ”Noi lucram pentru economie sociala. Voi?”.

Actiunea a fost organizata de Grupul de Lucru al Organizatiilor Civice (gLOC) si European Roma Rights Center (ERRC) in solidaritate cu Asociatia Comunitara a Romilor din Coastei.

Asociatia Comunitara a Romilor din Coastei a a trimis si un memoriu Primariei Cluj-Napoca prin care propune ca municipalitatea sa deruleze un proiect de educatie comunitara; sa devina asociat unic al Firmei S.C. Sanitox Florian SRL in vederea punerii in functiune o unei intreprinderi sociale; sa actioneze ca partener activ al Primariei Cluj-Napoca in vederea implementarii proiectelor integrate de locuire a municipalitatii cu scopul integrarii teritoriale a zonei Pata Rat.

Prin acest Memoriu Asociatia Comunitara a Romilor din Coastei propune Primariei Cluj-Napoca incheierea unui Acord de parteneriat prin care:

1) Asociatia Comunitara a Romilor din Coastei, in colaborare cu Firma Firmei S.C. Sanitox Florian SRL, lanseaza initiativa unei intreprinderi sociale si coordoneaza activitatile acesteia.

Activitatile economice ale intreprinderii sociale vor fi derulate prin Firma sus-mentionata care are ca asociat unic Asociatia Comunitara a Romilor din Coastei.

Intreprindere sociala isi propune:

– sa creeze locuri de munca pentru oamenii din Pata Rat;

– sa utilizeze o parte din profitul acestei intreprinderi sociale (partea care nu va fi reinvestita) in vederea contributiei la imbunatatirea conditiilor de locuire si a calitatii zonei verde din jurul caselor modulare din Pata Rat, precum si in vederea sustinerii activitatilor comunitare ale Asociatiei;

– sa presteze servicii cetatenilor din Cluj-Napoca si inclusiv celor din Pata Rat prin care sa contribuie la transformarea acestuia intr-un oras verde mai curat.

2) Primaria Cluj-Napoca gaseste modalitati fezabile din punct de vedere legal si tehnic de a aloca, prin masuri afirmative, anumite tipuri de lucrari publice acestei intreprinderi sociale, de exemplu in domeniul curateniei si intretinerii spatiilor verzi.

In ceea ce ne priveste, prin aceasta propunere de parteriat re-dovedim ca noi, cei mutati de pe strada Coastei in decembrie 2010 in zona Pata Rat suntem o comunitate care are capacitate de auto-organizare, doreste sa munceasca si sa participe ca partener demn la viata municipiului.

In speranta ca Primaria doreste sa-si implineasca promisiunile legate de crearea unor locuri de munca pentru persoanele defavorizate care locuiesc in aceasta zona marginala a Clujului, conditie necesara pentru incluziunea lor sociala, va solicitam:

(1) sa ne primiti in audienta pentru a discuta despre aspectele concrete si detailate ale acestui posibil parteneriat;

(2) sa analizati posibilitatea sprijinirii initiativei noastre in spiritul celor descrise  mai sus;

(3) sa identificati modalitatea de a contracta intreprinderea noastra sociala in vederea desfasurarii unor lucrari publice, la inceput de anvergura mai mica dar cu posibilitati de extindere;

(4) sa ne sprijiniti in demersurile noastre de a elabora proiecte finantate din diverse fonduri in vederea dezvoltarii acestei intreprinderi sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *