Romsilva vrea ca hotelurile si restaurantele de la munte sa plateasca taxa de mediu de 2% din venit

Romsilva vrea ca hotelurile si restaurantele de la munte sa plateasca taxa de mediu de 2% din venit

Romsilva vrea ca hotelurile si restaurantele de la munte sa plateasca taxa de mediu de 2% din venit

Romsilva a propus Ministerului Mediului un proiect de act normativ care vizeaza, printre altele, introducerea unei taxe de mediu de 2% din venituri pentru hotelurile, pensiunile si restaurantele din statiunile montane, iar din banii obtinuti sa fie finantate ariile naturale protejate.

„Am facut un proiect prin care incercam sa obtinem finantare pentru ariile naturale protejate. Consultantii nostri care s-au ocupat de proiect au argumentat ca daca o pensiune, de exemplu, este aflata in vecinatatea unui parc natural protejat, ea beneficiaza de aceasta pozitie privilegiata si atrage mai multi turisti comparativ cu o unitate de cazare similara, construita la Slobozia”, au declarat agentiei MEDIAFAX reprezentantii Romsilva.

Astfel, printr-un proiect de act normativ propus de Romsilva, se introduce, printre altele, „o contributie de 2% din veniturile realizate de catre beneficiarii serviciilor ecosistemelor, respectiv agentii economici care isi desfasoara activitatea in unitatile administrativ teritoriale din categoria zonelor cu resurse turistice, zone cu resurse naturale si antropice mari si foarte”.

Reprezentantii Romsilva considera ca toate hotelurile, pensiunile si restaurantele de la munte, dar si agentiile care trimit turisti catre acestea, beneficiaza de proximitatea unor arii protejate si trebuie sa plateasca taxa de mediu. Printre statiunile si zonele care intra in proiect se numara Valea Prahovei, Poiana Brasov, zona Rucar-Bran-Moeciu, Valea Oltului, Maramures, Bucovina, Lacul Rosu, dar si statiunile din Muntii Apuseni, Retezat si Parang.

„Intentia noastra este de a gasi un mijloc de finantare pentru ariile protejate. Nu am reusit, insa, sa gasim un nucleu de reprezentanti din turism cu care sa discutam si sa negociem aceste lucruri. Din acest motiv, i-am rugat pe cei de la Ministerul Mediului sa faca o adresa catre reprezentantii autoritatilor din turism si sa le solicite un raspuns la propunerea noastra. Asteptam autoritatile din turism si patronatele ca sa negociem cu ele pe acest proiect”, au mai spus sursele citate.


Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, spune ca a citit proiectul si ca din acesta reiese ca nu este vizat doar turismul montan, ci unitatile de cazare si restaurantele din toata tara.

„Dar si daca este vizat sectorul montan, acesta are cele mai mare probleme si cea mai slaba evolutie din turism in ultimii cinci ani. O taxa de mediu de 2%, care se adauga mai multor taxe, ar insemna ca putinii investitori de la munte care mai rezista trebuie sa inchida si ei. Pentru a mentine deschisa o unitate de cazare la munte, daca s-ar introduce noua taxa, ar insemna ca proprietarul va trebui sa vina cu bani de acasa”, a adaugat Raducan.

FPTR si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) vor prezenta marti in Consiliul Consultativ al Turismului un punct de vedere comun in care resping proiectul.

Introducerea unei contributii de 2% din venituri pentru agentiile de turism va duce la cresterea costurilor companiilor, pana la trecerea pe pierdere a acestora, potrivit ANAT.

Asociatia afirma ca marja neta medie (rata medie a profitului net calculata la cifra de afaceri/vanzari a turoperatorului), obtinuta de primele 100 de agentii de turism touroperatoare din Romania in anul 2012 (date oficiale, conform Ministerului Finantelor Publice), a fost de 1,82%, conditii in care aplicarea unei taxe de mediu de 2% din venituri ar duce la inchiderea activitatii acestor operatori economici.

Astfel, potrivit ANAT, consecinta ar fi pierderea unui numar de peste 3.000 de locuri de munca doar la nivelul primilor 100 turoperatori din Romania si la pierderea unui numar de circa 10.000 de locuri de munca in cele 2.500 de agentii licentiate la nivel national.8 Apr 2014 - Sursa: Gandul.infoArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016