Romsilva vrea sa se dea liber la impuscat zimbrii. Seful Romsilva: “Nu e o executie, ci o selectie”

Romsilva vrea sa se dea liber la impuscat zimbrii. Seful Romsilva: “Nu e o executie, ci o selectie”
Romsilva vrea sa se dea liber la impuscat zimbrii. Seful Romsilva: “Nu e o executie, ci o selectie”

S-a ajuns in situatia aberanta ca in Romania sa fie mai multi zimbri decat pot suporta habitatele specifice acestei specii in extinctie. Niste smecheri s-au gandit ca e mai bine sa-i impuste!

Uriasul te priveste bland. La aproape o tona si jumatate cat cantareste, doar sa impinga nitel cu capul in stinghiile subtiri de lemn care il despart de tine si s-ar frange ca niste scobitori. Dar n-o face. Gena de salbaticiune i s-a atrofiat si s-a obisnuit cu oamenii ca si cu mustele care vara il bazaie enervant. Framanta incet, sub copite, pamantul mocirlos. Candva a fost masculul Alfa al ciurdei sale. Astazi, la 25 de ani, are coarnele pleznite de la razboaiele pe care le-a dat, ani la rand, cu rivalii sai mai tineri. Nu mai poate sa zburde prin padure cum o facea pana deunazi. E hranit separat de ceilalti ca, nevolnic cum a ajuns, ar ramane nemancat.

Roscatu, cel mai batran zimbru de la Neagra, o zimbrarie aflata la 70 de kilometri de Bucuresti si 20 de Targoviste, are aproape 25 de ani. Nu stie ca i se pregateste sfarsitul, altfel decat a mai vazut el in padurea de la Bucsani, judetul Dambovita. Niste oameni s-au gandit ca e mai bine sa-l impuste si, eventual, sa-l manance. Iar capul cu coarnele sale tocite sa ajunga trofeu pe un perete. La fel si cu prima sa iubita, Rosia, doar cu un an mai mica. Ca nu mai pot sa faca zimbrisori.

Ultimul zimbru romanesc, vanat in secolul XIX

Romica are un ochi lovit. S-a strans puroiul sub ochiul stang, intr-o punga cat o mana de copil. Pana de curand ii atarna sub pleoapa o cioata. „S-a batut cu altu’. In august septembrie se imperecheaza, dar o mai fac si in alte luni. Luptele intre ei sunt foarte violente. Stau cap in cap cu orele. Un pas inapoi si-ti pierzi toate privilegiile!”, povesteste Daniel Oprea, un padurar care, de 11 ani, e nasul de botez al zimbrilor de la Neagra. Ii cunoaste pe toti, ca toate numele incep cu litera „R”.

Pe cele 162 de hectare traiesc 50 de zimbri. „Cu 20 mai multi fata de cat ar trebui. Am mai dat doi la Gradina Zoologica din Resita, ca primarul de acolo e tot silvicultor. Ce nu e bine e ca sunt 25 de femele la tot atatia masculi. Fiecare zimbru ar trebui sa aiba un harem de cinci fete”, te lamureste Lucian Plesa, seful Ocolului Silvic Bucsani, de care tine zimbraria Neagra, infiintata in 1983 pentru reproductie. Practic, toti zimbrii din tara provin de aici. Exista o singura linie de sange, cea poloneza, din care se trag toti cei 3.700 de zimbri ramasi pe lume. La noi, ultimul exemplar liber a fost vanat la sfarsitul secolului XIX.

Au ramas putin peste 100. Si vor sa-i faca salam!

Oamenii sunt oripilati de intentiile sangeroase ale Romsilva. Daca un simbol in extinctie ajunge vanat, ce mai urmeaza?

Este ora zece dimineata. Cea mai buna ocazie de a vedea zimbrii de la Neagra in toata splendoarea lor. Ora cand sunt hraniti. De cum aud huruitul masinii care le face uruiala de grau, orz, ovaz si porumb, nobilele animale incep sa iasa din padure. Prin ceata laptoasa se apropie de jgheaburile in care, dintr-o caruta trasa de un cal, li se arunca suplimentul nutritiv.

„Mi-au omorat trei cai in unspe ani! Sunt ei semi-domesticiti, da’ tot imprevizibili au ramas. Odata, eram in tarcul lor si vorbeam la telefon. Am vazut io ca ma fixa unu’, da’ nu i-am dat atentie. Dumnezeu m-a facut sa ma intorc si sa-l vad cum ma luase la tinta, ca-n desene animate. Nici nu stiu cand am sarit gardu’! Altadata, megeam prin padure si am dat nas in nas cu unul. Noroc ca era batran si surd… S-a speriat el de mine! Dar cel mai urat a fost cand am nimerit intr-un card si am stat patru ore intrun carpen, pana s-au plictisit si au plecat”, rade padurarul.

Roberto, un vitelus de patru luni si jumatate, mezinul cirezii, schioapata de piciorul drept din fata. A picat la mijloc intre masculii care se hraneau si maica-sa nu l-a putut proteja. „O sa-i treaca”, e optimist seful Ocolului Bucsani. Roda, de 23 de ani, are albeata la ambii ochi. Abia mai vede jgheabul cu uruiala. „A fost cea mai productiva! Fata si la doi ani odata!”, e mandru Daniel Oprea.

Din mandru zimbru, bou batran Animalele habar n-au ce li se pregateste. In acest moment se lucreaza la un studiu de impact prin care se vor recomanda solutii pentru decongestionarea tarcului de la Neagra, inmultirii necontrolate si evitarea consangvinizarilor. Numai ca solutiile par a fi date din start. Cei de la Romsilva vor sa „impinga” intr-un fond de vanatoare toti zimbrii batrani, pe cei bolnavi si pe aceia care nu mai sunt apti de monta, masculi sau femele.

„In rezervatie, nicaieri in lume, nu se impusca zimbrii. Dar in alte tari, Rusia, Ucraina si Belarus se impusca in tarc! Sunt exemplare imbatranite care se autoizoleaza. Ele mor! De ce sa nu-i eliminam prin vanatoare? Intretinerea unui zimbru costa 9.000 de lei pe an… I-am valorifica! Alte alternative ar fi gradinile zoologice. Dar cine ia un zimbru batran”, pledeaza pentru vanatoarea de zimbri Constantin Preda, directorul Directiei Silvice Dambovita.
Directorul de programe al cunoscutului ONG Vier Pfoten, Kuki Barbuceanu, spune ca oamenii care agreeaza vanatoarea in tarc au frustrari uriase. „Avem un Ion (n.r. – Tiriac), un Ioan (n.r. – Nicolae), un print (n.r. – Sturdza), un rege (n.r.- Juan Carlos), un magnat auto (n.r. – Porsche) si altii… Dar, de pe 1 februarie a.c., vanatoare animalelor captive va deveni infractiune conform Legii 87/2011!”.

Oengistul spune ca inmultirea animalelor poate fi controlata prin vaccinarea imuno-contraceptiva si castrarea masculilor batrani, bolnavi sau neproductivi: „Noi putem oferi gratuit acest sprijin, daca ni se cere!”. Militantul pentru drepturile animalelor mai spune ca nu crede ca bugetul Romsilva se bazeaza pe impuscarea unui animal nobil, in extinctie.

Vicepresedintele asociatiei “Alianta pentru Combaterea Abuzurilor”, Codrut Feher, care se judeca cu Ion Tiriac pentru ceea ce se intampla la Balc in fiecare an, este si el stupefiat de intentia celor de la Romsilva: „Zimbrul este un animal protejat strict de legislatia europeana  – Conventia Habitate si Conventia de la Berna, dar si de legislatia romaneasca care prin modificarea Legii  vanatorii si fondului cinegetic,  prin Legea 215/2008, interzice categoric vanarea zimbrului si introduce o amenda uriasa pentru o asemenea fapta!”.

In al doilea rand, spune militantul, important este ca protectia nu e un capriciu, ci o necesitate intrucat zimbrul este pe lista rosie a IUCN  – International Union for Conservation of Nature – fiind considerat o specie in pericol. Codrut Feher avertizeaza: „Este aberant calculul asa zisei rentabilizari prin evaluarea trofeelor a 20 de zimbrii. Asociatia noastra va bloca acest proiect prin toate mijloacele juridice!”.  

De ce sa moara singur? Mai bine il impuscam!

Proiectul, care a declansat deja proteste in randul ONG-urilor de protectie a animalelor si chiar in randul vanatorilor sportivi, e coordonat de Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultatii de Silvicultura din Brasov si cercetator la Institutul de Cercetare si Amenajare Silvica (ICAS) – Brasov. Este cunoscut ca un vanator patimas.

Omul, desi a promis, nu ne-a comunicat punctul sau de vedere referitor la acest studiu. A spus doar ca: „Are o anumita implicare emotionala”. Constantin Preda, seful silvicultorilor damboviteni, crede ca vanatoarea zimbrilor neproductivi este cea mai buna solutie: „De ce sa-i lasi sa moara. Se impusca ce este peste cota normala!”. Are noima ce zice dar, pe undeva, vina tot a ROMSILVA este, dupa cum declara dansul: „S-au inmultit necontrolat! Nu ne-am gandit la metode de contraceptie!”.

Padurarul de la Neagra, om simplu, spune si el: „Pe Roscatu il astept sa moara. Nu-l apuca toamna… Pana acum, care a murit i-am sapat groapa, la lopata, cu cei doi ingrijitori! Una ca pentru un animal de peste o tona!”. Pe Robocop, actualul lider al cirezii, l-a alaptat el, cu biberonul: „Nu l-a vrut ma-sa!”.

„Carnea de zimbru are calitati deosebite”

Am vazut la Neagra zimbri tineri, raniti de rivalii lor, un pui schiopatand, femele batrane, aproape oarbe, masculi pe final de cariera, cu coarne rupte sau crapate. Dar si exemplare superbe, in putere.

Cu patru lei, sau doi pentru copii, nu trebuie sa bati drumul pana la Hateg sau la Vanatori-Neamt sa vezi animalul simbol national. Atat doar ca, pe langa bucuria de a-i admira, ti se cam strange inima… Ce fel de om trebuie sa fii si ce suflet trebui, sa ai ca la intrebarea: „Si ce o sa faceti cu carnea dupa ce o sa fie vanati, o s-o mancati?”, raspunsul a picat sec si cinic: „Pai, atunci nu mai mancam carne si facem protectia animalelor!”Raspunsul ii apartine lui Adam Craciunescu, directorul general al Romsilva.

Seful peste padurile si salbaticiunile Romaniei a continuat in acelasi ton: „Carnea de zimbru are calitati deosebite…”. De unde stie domnia sa gustul acestei carni, ca zimbrul este o specie pe cale de disparitie si un animal strict protejat!?

Seful Romsilva: „Nu e o executie, ci o selectie”

La Vanatori-Neamt, 17 exemplare au fost lasate in libertate. „Sunt monitorizate, li se studiaza comportamentul si a aparut si prima nastere. Problema e ca, in Romania, habitatele au fost afectate de dezvoltarea urbana si de turism. E greu sa delimitam zone in care n-ar fi deranjati. O solutie ar fi ca o parte din zimbrii din Dambovita sa mearga la gradini zoologice. Ar fi cea mai inteleapta masura”, incearca sa dreaga busuiocul Adam Craciunescu.

Apoi revine la ideea sa de baza: „O solutie ar fi marirea tarcului. Specia asta a fost emblema Romaniei… Dar exemplarele batrane si bolnave si cele care nu sunt apte de reproducere vor fi sacrificate! Chiar daca folosim arma pentru exemplarele care nu mai sunt viabile. Nu e o executie, ci o selectie!”.

In concluzie, seful Romsilva vrea sa se dea liber la impuscat zimbrii! Cica: „Faptul ca o populatie mare sta pe o suprafata mica nu e in regula”. Unii spun ca o derogare de la lege ar fi o bagatela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *