Rosia Montana a fost declarata de Senat rezervatie arheologica si naturala

Senatul Romaniei a adoptat, luni, doua initiative formulate de parlamentarii PRM prin care Rosia Montana este declarata rezervatie arheologica si naturala si este inclusa in lista zonelor de interes arheologic prioritar.

Prima propunere legislativa vizeaza infiintarea rezervatiei arheologice si naturale Rosia Montana, aflata in subordinea a trei ministere – Culturii, Internelor si Agriculturii. Potrivit initiatorilor, conducerea administratiei rezervatiei ar fi realizata de un consiliu stiintific format din noua membri, numiti de Guvern, la propunerea celor trei ministere. Printre atributiile administratorilor se numara si emiterea acordului si autorizatiei de mediu pentru activitatile economice sau turistice de catre persoanele fizice si juridice.

Executivul nu a sustinut proiectul de lege al PRM si a argumentat ca infiintarea unei rezervatii arheologice si naturale nu ar avea ca efect cresterea gradului de protejare a vestigiilor, deoarece procedura de avizare in zonele de patrimoniu este deja reglementata de legislatia actuala. Guvernul considera ca initiativa PRM este nepractica si presupune cheltuieli care depasesc bugetul alocat Ministerului Culturii. Executivul arta ca propunerea nu contine o descriere narativa a limitei sau hartii rezervatiei naturale.

Propunerea PRM prin care Rosia Montana a fost declarata rezervatie arheologica si naturala face parte din categoria legilor ordinare si a trecut de Senat cu 44 de voturi pentru, 2 impotriva si 11 abtineri.

Cea de-a doua initiativa a acelorasi peremisti include Rosia Montana in lista zonelor de interes arheologic prioritar. Guvernul nu a sustinut nici aceasta propunere de modificare a ordonantei privind protectia patrimoniului arheologic, motivand ca includerea Rosiei Montane, unde, asa cum precizeaza Executivul, se efectueaza cercetari arheologice preventive finantate de investitori privati, nu este in conformitate cu ratiunea realizarii listei zonelor de interes arheologic prioritar. Modificarea ordonantei a trecut de plenul Senatului cu 80 de voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere, initiativa facand parte din categoria legilor organice.

Cele doua initiative au fost depuse la Parlament de cinci deputati si senatori PRM: Buzea Cristian Valeriu, Rus Ioan Aurel, Ardelean Aurel, Funar Gheorghe, Stan Petru, la care s-a raliat si deputatul independent (fost PSD, fost PRM) Diaconescu Marin.

In ambele cazuri, Senatul este prima Camera sesizata, deputatii urmand sa aiba ultimul cuvant de spus.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *