Rosia Montana a intrat in Programul ‘Cele mai periclitate 7 situri si monumente din Europa’

40 de exper?i sustin dezvoltarea durabil? prin ecoturism la Ro?ia Montan? intr-o scrisoare publica
Rosia Montana a intrat in Programul 'Cele mai periclitate 7 situri si monumente din Europa'
Rosia Montana a intrat in Programul ‘Cele mai periclitate 7 situri si monumente din Europa’

Situl istoric minier de la Rosia Montana a intrat, alaturi de alte obiective de importanta istorica si culturala deosebita, in Programul ‘Cele mai periclitate 7 Situri si Monumente din Europa’, a anuntat joi, in cadrul unei conferinte de presa, Serban Sturdza, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), si vicepresedinte al Fundatiei Pro Patrimonio.

‘In cazul Rosiei Montane, vorbim de existenta unui sit minier cu o longevitate extraordinara, care porneste inca din epoca bronzului. O data cu nominalizarea Rosiei Montane in Programul 7 Most Endangered, al Organizatiei Europene Europa Nostra, situl istoric din tara noastra va beneficia de misiuni de salvare efectuate de specialisti dupa sfarsitul verii, cel mai probabil incepand cu luna septembrie. Mai precis, experti angajati de Banca Europeana de Investitii (BEI) si de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vor oferi analize si consiliere asupra modalitatilor de finantare a lucrarilor care vor fi efectuate in zona. Aceasta finantare se poate face fie prin fonduri ale Uniunii Europene sau, dupa caz, prin imprumuturi’, a afirmat Serban Sturdza.

Acesta a precizat, totodata, ca planurile de salvare initiale vor fi prezentate la Conferinta de Politica a Patrimoniului European, organizata de Europa Nostra, la Bruxelles, pe 5 decembrie 2013.

Pe lista celor 7 Situri si Monumente aflate in cel mai mare pericol se numara, pe langa Peisajul cultural istoric de la Rosia Montana, Amfiteatrul roman din Durres (Albania), centrul istoric al orasului Nicosia (Cipru), fortificatiile Vauban din Briancon (Franta), manastirea San Benedetto Po (Italia), manastirea din Setubal (Portugalia) si Biserica armeneasca Sf. Gheorghe din Mardin (Turcia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *