Rosia Montana ajunge astazi la Bruxelles

Vosganian: Ministerul Economiei nu si-a dat avizul pentru proiectul de lege privind Rosia Montana
Controversele privind Rosia Montana ajung la Bruxelles
Controversele privind Rosia Montana ajung la Bruxelles

– Europa Nostra si Pro Patrimonio organizeaza o conferinta despre Rosia Montana.
– Cele doua organizatii sunt sprijinite de euro-deputatul PSD Daciana Sarbu.
– Parlamentarul european este un opozant al proiectului aurifer, pe baza de cianuri.

O conferinta despre impactul exploatarii de la Rosia Montana asupra patrimoniului este organizata marti, 30 noiembrie, la Bruxelles, de organizatiile Europa Nostra si Pro Patrimonio, in colaborare cu deputatul european Daciana Sarbu.

Conferinta va beneficia de expertiza diferitilor invitati experti ai patrimoniului, geologi si arhitecti. Scopul este de a spune daca exploatarea miniera cu cianuri ar avea sau nu un impact asupra mediului si patrimoniului si cat de mare ar fi acesta.

Pe de alta parte, Daciana Sarbu, care se plaseaza de partea deputatilor europeni opozanti ai unei astfel de exploatari a initiat o declaratie scrisa in Parlamentul European, prin care cere ca orice astfel de exploatare miniera sa fie securizata. In caz de accident, cere declaratia, firma exploatanta sa fie cea trasa la raspundere si nu Guvernul tarii in care a avut loc accidentul.

In acest fel, se compenseaza lipsa unei ameliorari a legislatiei europene in domeniu, legislatie care nu interzice pentru moment mineritul cu cianuri.

In luna aprilie, Parlamentul European a votat o rezolutie, care cerea o schimbare de legislatie, in sensul interzicerii acestui tip de minerit in UE.

Initiativa legislativa trebuie sa vina insa de la Comisia Europeana, unde argumentele pro nu cantaresc la fel ca argumentele contra acestei practici, intrucat in cele cateva state membre ale UE unde mineritul cu cianuri este inca de actualitate, accidentele au loc din ce in ce mai rar.

Ultimele evenimente la care se face referire sunt accidentul din 2000 de la Baia Mare si intr-o oarecare masura, vorbind despre toxicitate, accidentul petrecut in aceasta toamna in Ungaria.

In 2012, Comisia Europeana va revizui legislatia, dar nu se stie in ce sens o va face. Pana atunci, cei care se opun mineritului cu cianuri incearca sa securizeze la un nivel maxim aceasta practica, sperand ca ea sa fie interzisa de la 1 ianuarie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *