Rosiile, medicamentul verii

Rosiile, medicamentul verii

Nu numai ca sunt una dintre principalele legume de sezon, insa tomatele reprezinta si o veritabila sursa de sanatate.

Fiind extrem de bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, rosiile ne ajuta sa prevenim riscul anumitor afectiuni. Iata de ce este important ca vara sa facem o cura de rosii.

Specialistii nutritionisti spun ca nu ar trebui sa treaca nicio zi fara sa mancam macar o rosie

Valoare nutritiva ridicata. Tomatele au o valoare nutritiva extrem de mare fiind o bogata sursa de vitamina C si A si mai ales de potasiu, un element vital in functionarea organismului. Potrivit studiilor efectuate de medicii nutritionisti, o cana de suc proaspat de rosii furnizeaza organismului mai mult de 57% din totalul zilnic necesar de vitamina C si aproape 8% din fibrele de care un adult are nevoie.

Previn cancerul la prostatata. Rosii prezinta un nivelul ridicat de licopen, o fitochimicala cu excelente calitati antioxidante care le da si culoarea rosie. Unele studii au demonstrat faptul ca o dieta bogata in tomate reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului de prostata dar si al altor afectiuni precum problemele respiratorii, diabetul, constipatia sau problemele renale.

Cura de slabit cu rosii. O cura bazata pe rosii care consta intre 500 si 1000 de grame de rosii consumate pe zi.

O jumatate de kilogram de rosii mancat zilnic accelereaza metabolismul, reduce nivelul colesterolului si ajuta organismul sa lupte cu kilogramele in plus. Consumate crude, in salate, sau adaugate in mancare, rosiile taie pofta de mancare si induc senzatia de satietate. Mai mult, acestea sunt bogate in substante care scad nivelul hormonilor responsabili cu cresterea apetitului.

La ce sa avem grija la cumparare. Este de la sine inteles ca cele mai bune rosii sunt cele cat mai inchise la culoare. Rosiile care au o forma neregulata sunt un semn ca nu au fost modificate genetic.

Se cunosc diferite varietati de rosii, rotunde, ovale, „cireasa“, dar toate au aceleasi caracteristici nutritive, fiind o importanta sursa de: potasiu, fosfor, magneziu, fier, atat de necesare activitatii normale a nervilor si muschilor; vitamine ca A, B si C – rosiile reprezinta a treia sursa importanta de vitamina C din dieta noastra si a patra de vitamina A, prin continutul in betacaroten sau provitamina A; fitosteroli, compusi care scad colesterolul; acid folic, care ajuta la eliminarea homocisteinei, un aminoacid al carui metabolism este dependent de metabolismul unor vitamine din grupul B, mai ales de cel al acidului folic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *