Rosiile redau frumusetea parului si a pielii. Licopenul din rosii lupta impotriva cancerului si a altor boli grave

?tii câte E-uri are ketchupul pe care îl m?nânci?
Rosiile redau frumusetea parului si a pielii. Licopenul din rosii lupta impotriva cancerului si a altor boli grave
Rosiile redau frumusetea parului si a pielii. Licopenul din rosii lupta impotriva cancerului si a altor boli grave

Nu este tocmai sezonul rosiilor, insa gasim in comert chiar si in aceasta perioada rosii gustoase, chiar daca sunt un pic mai scumpe in extrasezon. Totusi, putem face un efort financiar cat de mic pentru a avea in farfurie cel putin o rosie pe zi, avand in vedere cantitatea generoasa de vitamine si minerale pe care le contine chiar si o singura leguma. O rosie bine coapta contine tiamina, niacina, vitamina B6, magneziu, fosfor si cupru, toate necesare unei stari perfecte de sanatate, dar mai ales licopen, un antioxidant care ajuta organismul sa combata actiunea distructiva a radicalilor liberi, care ataca celulele sanatoase si produc in cele din urma diverse forme de cancer. O singura molecula de licopen poate distruge 13 radacini de virusi.

Cele mai importante beneficii ale rosiilor:

– Mentinerea sanatatii pielii. Rosiile ajuta pielea sa isi mentina aspectul estetic. Beta carotenul din aceste legume, regasit si in alte legume precum morcovii sau cartofii dulci, au o actiune protectoare asupra pielii, in fata actiunii nocive a radiatiilor UV. De asemenea, licopenul continut de rosii incetineste procesul de imbatranire a pielii si reduce riscul aparitiei cancerului cutanat.

– Intarirea oaselor. Vitamina K si Calciul, doi nutrienti furnizati de rosii, sunt excelenti factori de fortificare si regenerare a tesutului osos. Licopenul din rosii s-a dovedit util in imbunatatirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelenta de prevenire a osteoporozei.

– Reducerea riscului de cancer. Tot antioxidantul important din rosii, licopenul, a fost asociat in cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostata, cancerului cervical, cancerului oral, cancerului faringian si esofagian, cancerului de stomac, de colon, rectal, de prostata si ovarian. Antioxidantii din rosii, in special vitaminele A si C, combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sanatoase ale organismului. Efectul ”anticancerigen” creste prin consumul zilnic de rosii in orice forma, dar si salata de rosii cu usturoi este foarte binevenita in combaterea cancerului.

– Reglarea nivelului glicemiei in sange. Rosiile sunt o sursa bogata de crom, mineral care regleaza nivelul glicemiei in sange si inhiba pofta de alimente dulci.

– Imbunatatirea vederii. Vitamina A din rosii poate sa imbunatateasca acuratetea vederii si sa previna afectiunile vazului. Un demers stiintific de specialitate a demonstrat ca un consum regulat de rosii reduce riscul aparitiei degenerarii maculare, o afectiune grava si ireversibila a ochilor.

– Mentinerea sanatatii parului. Intrucat furnizeaza cantitati semnificative de vitamina A, rosiile sunt responsabile si pentru mentinerea sanatatii parului, ajutand podoaba capilara sa ramana rezistenta si stralucitoare.

– Rosia nu contine sare si poate fi consumata si de cardiaci, cat si de cei care au probleme cu tensiunea.

– Combaterea cosurilor. Rosia este buna in combaterea cosurilor, al tenului acneic si al tenului gras. Pur si simplu se taie o rosie in doua si o masezi pe fata pentru cateva minute si apoi te speli cu apa rece.

– Mentine pielea tanara. Rosia contine beta-caroten, un antioxidant foarte puternic care mentine pielea tanara si frumoasa: cu cat mai multe rosii, cu atat ai o piele mai fina.

– Prevenirea afectiunilor renale si biliare. Medicii au descoperit o legatura directa intre consumul de rosii si susceptibilitatea redusa de a dezvolta pietre la rinichi si calculi biliari, in special daca rosiile sunt consumate fara seminte.

– Reducerea intensitatii durerilor cronice. Persoanele care sufera de dureri cronice recurente produse de boli precum artrita isi pot gasi alinarea consumand rosii in fiecare zi, sustin specialistii citati de sfatulmedicului.ro. Bioflavonoizii si carotenoidele din aceste fructe sunt agenti antiinflamatori eficienti, actionand ca analgezice naturale.

– Amelioreaza starea de nervozitate. Rosiile sunt bune si pentru sistemul nervos, de exemplu daca vii de la munca extenuat si obosit si cu nervii la pamant adauga la felul tau de mancare doua rosii si vei fi cel mai castigat. Rosiile reduc starea de nervozitate, daca le mananci in mod regulat.

– Pierderea excesului de kilograme. Intrucat contin o cantitate mare de fibre si apa, rosiile ajuta si la pierderea excesului ponderal, cu atat mai mult cu cat sunt sarace in grasimi saturate si calorii. Astfel, ele induc rapid senzatia de satietate si imbunatatesc digestia, contribuind la detoxifierea organismului prin lichidele pe care le furnizeaza. In plus, rosiile stimuleaza productia hormonului numit leptina, responsabil cu controlul apetitului, reglarea metabolismului si reducerea greutatii corporale excedentare.

Valorile nutritionale ale unei rosii

Calorii – 26,8 kcal

Proteine – 1,3 g

Vitamina A – 1241 UI (unitati internationale)

Vitamina C – 18.9 mg

Vitamina E – 0,8 mg

Vitamina K – 11,8 mcg

Tiamina – 0,1 mg

Niacina – 0,9 mg

Vitamina B6 – 0,1 mg

Acid folic – 22,3 mcg

Acid pantotenic – 0,1 mg

Colina – 10 mg

Betaina – 0,1 mg

Grasimi – 0,3 g (0,1 g grasimi polinesaturate, 4,5 mg acizi grasi omega-3, 119 mg acizi grasi omega-6)

Calciu – 14.9 mg

Fier – 0,4 mg

Magneziu – 16,4 mg

Fosfor – 35,8 mg

Potasiu – 353 mg

Sodiu – 7,5 mg

Zinc – 0,3 mg

Cupru – 0,1 mg

Mangan – 0,2 mg

Fluor – 3,3 mcg

Fitosteroli – 10,4 mg

Apa – 141 g

Stiati ca?

Rosia a fost adusa de catre spanioli in Europa in secolul saisprezece. Isi are originea in America, fiind cultivata din Peru pana in sudul Mexicului. La poalele Anzilor aceasta leguma avea dimensiunea unei prune si nu era asa de dulce. In anul 1540 rosia a inceput sa fie cultivata in toata Europa si s-a adaptat foarte bine la climatul mediteraneean. Faptul ca rosia este un bun medicament pentru organismul uman a fost datorat doctorului ”John Cook Bennett”, care spunea ca acest aliment vindeca cele mai diverse boli, de la indigestie pana la holera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *