Rovana Plumb a numit ilegal conducerea de la Romsilva

Rovana Plumb a numit ilegal conducerea de la Romsilva

Prin doua ordine succesive, Rovana Plumb a numit Consiliul de Administratie de la Romsilva pe criterii subiective si fara sa respecte prevederile legislatiei romanesti • Directorul general al Romsilva nu poate fi si presedinte al Consiliului de Administratie • La institutii similare cu Romsilva, cum ar fi Tarom, RAR sau ARR, presedintele Consililului de Administratie nu este si director general

Pentru ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, respectarea legislatiei romanesti este o „rara avis”, iar efectele aplicarii dupa ureche a prevederilor legale va avea efecte catastrofale pentru institutia pe care o pastoreste. Prin doua ordine emise de Rovana Plumb, in iunie si iulie 2012, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva risca sa intre in colaps pentru ca functioneaza cu un Consiliu de Administratie numit ilegal.

Conform Hotararii de Guvern 229/ 2009, Romsilva este „regie autonoma de interes national, aflata sub autoritatea statului, prin autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura”, adica Ministerul Mediului si Padurilor (MMP). Aceasta regie are circa 25.000 de angajati si administreaza peste 3.000.000 de hectare de padure. Ca atare, Romsilva este condusa de catre un Consiliu de Administratie, numit de ministrul Mediului si Padurilor, si un director general.

Pentru ministrul Mediului, 7 este egal cu 9

Imediat dupa ce a fost numita la conducerea ministerului, Rovana Plumb l-a pus in fruntea Romsilvei pe vicepresedintele Consiliului Judetean Timis – Adam Craciunescu, fost secretar de stat pentru silvicultura, in guvernul Nastase. Ulterior, prin „Ordinul Ministrului Mediului si Padurilor nr. 2317/11.06.2012, modificat prin Ordinul nr. 2543/05.07.2012″, noua persoane au fost numite in Consiliul de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor (ROMSILVA). Potrivit informatiilor furnizate de catre MMP catre ZIUAnews, componenta nominala a Consiliului de Administratie al ROMSILVA este urmatoarea: Adam Craciunescu – director general al ROMSILVA si presedinte al Consiliului de Administratie, si opt membri – Ovidiu Constantin Daescu (reprezentant al MMP), Sorin Florea (reprezentant Ministerul Finantelor Publice), Stefan Stanescu (director Directia Silvica Caras-Severin), Laurentiu Cristian Paduraru (consilier guvernamental), Gabriela Gatu (director – Directia Economica, Statistici si Prognoze din RNP), Gheorghe Mohanu (director – Directia Fond Forestier si Amenajarea Padurilor din aparatul central al RNP), Sorin Ciobanu (director Directia Silvica Suceava) si Ana Titu (director Directia Silvica Calarasi). Specialistii de la Colegiul Legislativ si de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice consultati de ZIUAnews au precizat ca numirea acestui consiliu de administratie este ilegala, pentru ca „se incalca prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/ 2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice”. Astfel, articolul 5 al ordonantei precizeaza foarte clar ca „regia autonoma este administrata de un consiliu de administratie, format din 5-7 persoane”. Dar, la Romsilva, consiliul are noua membri.

Fara experienta, dar cu recomandare politica

Mai mult, articolul 35 stipuleaza ca in consiliul de administratie trebuie sa fie „un reprezentant al autoritatii tutelare, cu experienta de cel putin 5 ani in domeniul de activitate al regiei autonome si/sau in activitatea de administrare de societati comerciale ori regii autonome”, dar reprezentantul ministerului este Ovidiu Constantin Daescu, seful Garzii Nationale de Mediu. Acesta nu are experienta „de cel putin 5 ani in acest domeniu de activitate”, adica in silvicultura, mai ales ca fost numit in fruntea Garzii Nationale de Mediu dupa instalarea guvernului USL. Tot la acest articol din Ordonanta 109/2011 se mentioneaza ca in consiliul de administratie pot fi „3-5 persoane cu experienta in administrarea/ managementul unor regii autonome sau societati comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome, inclusiv societati comerciale din sectorul privat”, dar „aceste persoane nu pot fi selectate din randul functionarilor publici”. Insa cinci persoane nominalizate de Rovana Plumb in Consiliul de Administratie al Romsilvei au statut de functionari publici: directorul general – Adam Craciunescu, Ovidiu Constantin Daescu – seful Garzii Nationale de Mediu, si cei trei directori de directii silvice – Stefan Stanescu – Directia Silvica Caras-Severin, Sorin Ciobanu – Directia Silvica Suceava si Ana Titu – Directia Silvica Calarasi.

„Presedintele C.A. nu poate fi si director general”

Specialistii in legislatie consultati de ZIUAnews au precizat ca cea mai mare ilegalitate consta in faptul ca OUG 109/2011 prevede clar ca „Presedintele consiliului de administratie al societatii nu poate fi numit si director general”. Dar, la Romsilva, Adam Craciunescu este si director general, dar si presedinte al Consiliului de Administratie”. Mai trebuie subliniat faptul ca institutii de genul Romsilvei, cum ar fi Tarom, Registrul Auto Roman sau Autoritatea Rutiera Romana, presedintele consiliului de administratie nu este si director general. Totodata, mai multi specilisti in silvicultura de la Societatea „Progresul Silvic” si Academia de Stiinte Agricole si Silvice au precizat pentru ZIUAnews ca in acest consiliu de administratie nu au ce cauta directorul economic si cel de la Fond Forestier de la Romsilva (Gabriela Gatu si Gheorghe Mohanu) si nici reprezentantul Guvernului (Laurentiu Cristian Paduraru). In schimb, ei au declarat ca din acest consiliu nu trebuia sa lipseasca reprezentantul cercetarii silvice si al invatamantului superior de silvicultura. Insa, Rovana Plumb si cei care au consiliat-o au demonstrat ca sunt „paraleli” cu legislatia romaneasca, cand sustin „ca numirea membrilor Consiliului de Administratie al ROMSILVA s-a facut in baza legislatiei in vigoare”. Nu mai punem la socoteala faptul ca in Consiliul de Administratie al RNP au fost numiti si cativa „dalmatieni” care au pus umarul la devalizarea regiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *