Rovana Plumb a semnat la Londra o declaratie comuna romano-britanica privind „cresterea verde”

Rovana Plumb a semnat la Londra o declaratie comuna romano-britanica privind "cresterea verde"
Rovana Plumb a semnat la Londra o declaratie comuna romano-britanica privind „cresterea verde”
Ministrul mediului si schimbarilor climatice, Rovana Plumb, si secretarul de stat britanic pentru energie si schimbari climatice, Edward Davey, au semnat miercuri la Londra o declaratie comuna romano-britanica privind ‘cresterea verde’.

Romania si Marea Britanie se angajeaza astfel la lansarea unui Dialog romano-britanic pentru o economie cu emisii reduse de carbon, cu scopul de a consolida cooperarea in mai multe domenii, precum promovarea solutiilor si tehnologiilor noi in sectorul mediului si climei si schimbul de bune practici pentru crearea de noi locuri de munca ‘verzi’.

Documentul dat publicitatii miercuri la Londra evidentiaza faptul ca Romania si Marea Britanie sunt constiente de faptul ca tranzitia la o economie verde, cu emisii reduse de carbon, presupune investitii substantiale in tehnologii si infrastructuri eficiente din punct de vedere al utilizarii resurselor.

In acelasi timp insa, tranzitia la un viitor ‘verde’ contribuie semnificativ la cresterea economica si crearea de noi locuri de munca, iar in acest sens sunt necesare cadre politice ambitioase in domeniul combaterii schimbarilor climatice, al energiei si resurselor, se arata in declaratie.

Cele doua tari isi reafirma angajamentul de a limita cresterea temperaturii globale medii sub doua grade Celsius prin reducerea, pana in anul 2050, a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 80-95% fata de nivelul din 1990, in contextul eforturilor comune la nivelul Uniunii Europene de a combate schimbarile climatice.

In acest sens, ambele state doresc sa-si consolideze cooperarea in ceea ce priveste protectia mediului pentru a indeplini angajamentele luate in cadrul conventiilor internationale din care fac parte atat Romania, cat si Marea Britanie.

Cele doua tari cer totodata incheierea cat mai curand a unui acord privind cadrul de politica energetica si climaterica pentru 2030, pentru a oferi siguranta necesara afacerilor si investitorilor si pentru a asigura ca Uniunea Europeana va putea conduce negocierile la nivel international privind un acord global in domeniul climei in 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *