Rovana Plumb: Problema gazelor de sist, tratata cu iresponsabilitate pana in prezent (interviu)

Cooperare in proiecte de mediu
Rovana Plumb: Problema gazelor de sist, tratata cu iresponsabilitate pana in prezent (interviu)

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a afirmat, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca exploatarea gazelor de sist reprezinta o dovada de iresponsabilitate fata de rezervele naturale ale Romaniei, fenomen care s-a perpetuat de-a lungul guvernarilor anterioare.

In acest sens, oficialul MMP a tinut sa mentioneze ca, pana nu sunt definitivate studiile de specialitate derulate la nivel european, Romania nu va aproba acest tip de exploatari. Problema infringementurilor la adresa tarii noastre, stadiul activitatii de la CupruMin, situatia actuala a padurilor, inclusiv a Romsilva, au fost teme la care ministrul Mediului si Padurilor a adus o serie de lamuriri.

AGERPRES: Ati preluat fraiele Ministerului Mediului si Padurilor pentru o perioada relativ scurta de timp. De la primele dvs. declaratii in calitate de ministru al Mediului, ati mers pe ideea unui mediu sanatos, conditii de dezvoltare sociala, dar si rezolvarea celor 15 proceduri de infringement cu care ne confruntam la ora actuala. Ce se intampla cu aceste proceduri si cum au aparut?
Rovana Plumb: Aceste sanctiuni aplicate unui stat membru apar ca urmare a nerespectarii unor angajamente asumate prin Tratatul de aderare sau prin netranspunerea si implementarea corecta a legislatiei europene (acquis-ul comunitar) sau ca urmare a unor plangeri ale cetatenilor. Din pacate, nu au aparut din neant, ci din totala neimplicare si lipsa de responsabilitate a ministrilor anteriori. Sunt mai multe etape procedurale care se parcurg: atentionarea, punerea in intarziere, avizul motivat si, in ultima instanta, Curtea Europeana de Justitie. Din chiar primele zile de mandat, literalmente am inceput demersurile pentru a evita sanctionarea Romaniei. Am avut intalniri la Bruxelles cu comisarii europeni de Mediu si Schimbari climatice si, ulterior, am primit la Bucuresti delegatia Comisiei Europene, cu care am avut o ampla intalnire de lucru pe tema infringementurilor ce ameninta Romania. Astfel, la 22 mai a.c. am avut o reuniune cu reprezentantii Comisiei Europene pe problematici de evaluare a impactului asupra mediului a unor proiecte si programe (plaja Sulina, parcul eolian din Dobrogea), conservarea biodiversitatii, deseuri (depozitul neconform de la Slatina). S-au purtat discutii, s-au transmis materiale (studii, harti) si s-a convenit ca, in intervalul de 30 de zile de la primirea solicitarii de informatii suplimentare, sa pregatim si sa transmitem si in scris unele clarificari. O procedura de infringement a fost deja solutionata. E vorba de avizul motivat cu privire la necomunicarea masurii nationale de transpunere a Directivei 2011/37/UE de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz (cauza 2012/0127). Cauza a fost rezolvata prin adoptarea unei Hotarari de Guvern care a fost deja publicata in Monitorul Oficial al Romaniei (HG nr. 384/2012 pentru modificarea anexei nr. 3 la HG nr. 2.406/2004 privind gestionarea vehiculelor si a vehiculelor scoase din uz, publicata in MO nr. 345 din 21 mai 2012 a HG nr. 384/2012). Continuam sa lucram pe aceste dosare si am pus in functiune toate mecanismele pentru a rezolva treptat toate aceste riscuri.

AGERPRES: O alta problema semnalata de dvs. se refera la slaba absorbtie a fondurilor europene (numai 3,38%), practic cel mai slab minister din acest punct de vedere. Totusi, ministrii anteriori dvs. afirmau ca Romania este prima in ceea ce priveste semnarea de contracte pe mediu, chiar cu depasirea sumelor alocate pentru 2012, insa la atragerea de fonduri ramanem deficitari. Care credeti ca este cauza acestui deficit si cum veti rezolva acest aspect?
Rovana Plumb: Nu e suficient sa semnezi contractele ca sa faci cu adevarat absorbtie de fonduri europene! In acest domeniu este necesara o dezvoltare considerabila a capacitatii administrative si eliminarea unor disfunctionalitati structurale evidentiate si in cadrul analizei functionale. O prima masura cu un impact considerabil, pe care a luat-o noua administratie, a fost renuntarea la Programul National pentru Dezvoltarea Infrastructurii, un program paralel POS Mediu, care, practic, distorsiona accesarea fondurilor europene prin dispersarea resurselor pentru investitii. In urma acestei masuri, resursele investitionale vor fi grupate pentru cofinantarea proiectelor majore incluse in Programul Operational Sectorial pentru Mediu. De asemenea, Ministerul Mediului si Padurilor va continua punerea in aplicare a celor 40 de masuri prioritare prevazute in planul de masuri pentru accelerarea accesarii fondurilor europene. De exemplu, vom consolida procesul de achizitii publice, in colaborare cu celelalte institutii responsabile.

AGERPRES: Reevaluarea CupruMin este necesara? Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma ca procesul de reevaluare a CupruMin va demarat imediat ce Ministerul Mediului va emite aviz de mediu. Cum comentati?
Rovana Plumb: Da, este necesar acest proces, la fel cum sunt necesare toate aceste reevaluari la subiectele ce tin de resursele naturale. Este un angajament pe care l-am luat cu totii in programul de guvernare si sunt decisa sa tin cont de el. In prezent, trebuie sa se cunoasca faptul ca SC Cupru Min S.A. desfasoara activitati de extractie si procesare reglementate astfel: Autorizatia de mediu nr. 27/04.02.2008 emisa de APM Alba pentru activitatile de extractie si procesare, valabila pana la 04.02.2013, precum si Autorizatia integrata de mediu nr. SB 79/2007, actualizata la 01.03.2010, emisa de ARPM Sibiu pentru iazurile de decantare si haldele de steril rezultate din procesul de extractie-procesare, valabilitate autorizatie 31.12.2011. Societatea se afla in procedura de obtinere a unei noi autorizatii integrate de mediu. Vrem ca acest proces sa fie realizat in acord cu obiectivele pe care ni le-am asumat in programul de guvernare.

AGERPRES: In ceea ce priveste gazele de sist, punctul dvs. de vedere este ca avizele de mediu nu pot fi eliberate atata timp cat nu exista o baza stiintifica privind efectele acestui tip de exploatare. Se va intampla ceva anul viitor in acest sens, in conditiile in care spuneati ca, pana la finele acestui an, procedura privind avizarea exploatarii gazelor de sist este suspendata in Romania?
Rovana Plumb: Aici vedem o noua dovada a lipsei totale de responsabilitate fata de rezervele naturale ale Romaniei, de care au dat dovada guvernele anterioare.
Problema gazului de sist este in dezbatere la nivel european inca de la inceputul acestui an. Comisia Europeana a demarat studii privind evaluarea impactului asupra mediului, asupra sanatatii populatiei (multe chimicale, foraje care pot afecta panza freatica etc), precum si impactul social, astfel incat sa se poata stabili daca este necesara sau nu o imbunatatire a cadrului legislativ comunitar si a conditiilor socio-economice ce se aplica acestui procedeu. Pana cand nu avem un rezultat clar al acestor studii la nivel comunitar, nu se pot lua decizii la nivel national.

AGERPRES: Cand va avea Romania o strategie concreta privind gestionarea deseurilor si unde ne aflam in acest moment?
Rovana Plumb: Acesta este un alt subiect de mediu foarte important care a fost ignorat in mod iresponsabil de guvernele anterioare. Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor a fost elaborata pentru perioada 2003 – 2013, urmand a fi revizuita periodic in conformitate cu progresul tehnic si cerintele de protectie a mediului. Strategia revizuita se incadreaza in categoria planurilor si programelor care se supun procedurii de realizare a evaluarii de mediu si a parcurs etapa de incadrare in anul 2009. Desi se cunostea foarte bine ca Romania avea o Strategie nationala de gestiune a deseurilor cu orizont 2013 si se demarase din 2007 elaborarea uneia noi, nu s-a tinut cont de nicio obligatie ce deriva din pachetul ‘energie-schimbari climatice’ sau evaluarea strategica de mediu ce trebuie sa se aplice strategiei. In prezent, documentul se afla in procedura de evaluare strategica de mediu care se va finaliza cu un Raport de Mediu, ulterior putand a fi adoptata prin hotarare de Guvern.

AGERPRES: O alta tema de interes este ecologizarea siturilor petroliere. OMV Petrom a chemat in instanta statul roman, reprezentat de Ministerul Mediului, la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru a cere rambursarea a 21 milioane de euro in contul investitiilor realizate pentru activitati de decontaminare. Cum se va rezolva acest diferend?
Rovana Plumb: Deocamdata, Guvernul Romaniei a aprobat un memorandum cu tema ‘Solutionarea litigiului arbitral dintre Statul roman si OMV’. Memorandumul respectiv a vizat, in principal, informarea Cabinetului Victor Ponta despre situatia reala si implicarea activa a reprezentantului ministerului Mediului si Padurilor in Comisia de Supraveghere Petrom, accesul la documentele privind decontaminarile istorice din contractul de privatizare Petrom si necesitatea achizitionarii cu celeritate a unor servicii de reprezentare juridica in fata Curtii de Arbitraj International de la Paris – achizitie care trebuie sa fie transparenta si bazata exclusiv pe competenta si profesionalism in astfel de litigii, conform cerintelor europene.

AGERPRES: Exista la Fondul pentru Mediu sursele de finantare pentru continuarea programelor ‘Rabla’ si ‘Casa Verde’?
Rovana Plumb: Am solicitat noii conduceri a Administratiei Fondului pentru Mediu o situatie la zi a bugetului de venituri si cheltuieli, in vederea evaluarii posibilitatii de finantare a acestor programe. Programul ‘Rabla’ a fost deja reluat, urmand a se lua o decizie si pentru ‘Casa Verde’, dupa rectificarea bugetara.

AGERPRES: Padurile au ramas in cele din urma la Ministerul Mediului. Care este strategia pe acest segment pentru perioada urmatoare si cum vedeti reorganizarea Romsilva?
Rovana Plumb: Chiar inceperea procesului de elaborare a strategiei silviculturii este una dintre marile urgente, intrucat vechea strategie a acestui sector a expirat in 2010. Exista foarte multe probleme tehnice, cum ar fi obligatia MMP de aplicare, in 2013, a Regulamentului European privind provenienta si circulatia lemnului, gasirea de solutii pentru administrarea celor aproximativ 460.000 de hectare administrate, aici fiind cuprinsi si multi proprietari care nu au bani sa plateasca administratia printr-un ocol silvic, si am precizat numai doua dintre ele. In acelasi timp, sunt foarte preocupata de prioritatea realizarii perdelelor de protectie si impadurirea terenurilor degradate. Ceea ce s-a intamplat iarna trecuta, cu efectele dezastruoase ale viscolului, sau ceea ce se intampla in multe cazuri ca impact al inundatiilor se datoreaza inclusiv lipsei de protectie a unor localitati prin masuri preventive de acest gen. Aceste catastrofe nu trebuie sa se mai repete si trebuie sa ne mobilizam cat mai bine, chiar daca acest lucru presupune sa incercam sa recuperam rapid tot ce nu s-a facut de ani buni. Referitor la Romsilva, sper ca noul management sa fie mai aplicativ spre cresterea responsabilitatii de administrator a padurilor statului, care sunt de fapt ale noastre, ale tuturor. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *