Roverul Curiosity a detectat schimbari in atmosfera planetei Marte

    Roverul Curiosity a detectat schimbari in atmosfera planetei Marte

    Roverul Curiosity a descoperit dovezi ale schimbarilor din atmosfera planetei Marte, a anuntat NASA vineri seara. Robotul a reusit sa afle cateva raspunsuri la felul in care Planeta Rosie si-a pierdut mare parte din atmosfera originala. Curiosity a aflat si ca nu exista metan, precursorul vietii, in atmosfera.

    Un set de instrumente aflate la bordul roverului au analizat mostre de atmosfera colectate langa situl Rocknest din craterul Gale, unde robotul este oprit pentru studii. Instrumentele SAM (Sample Analysis at Mars) sugereaza ca pierderea unei portiuni din atmosfera, rezultata in urma unui proces fizic ce a favorizat retentia unor izotopi mai grei ai unor anumite elemente, a fost un factor extrem de important in evolutia planetei. Izotopii sunt variante ale aceluiasi element cu diverse greutati atomice.

    Analiza roverului arata ca partea superioara a atmosferei ar fi fost pierduta in spatiul interplanetar.

    Cercetatorii cred ca Marte, in trecut, ar fi fost complet diferita: ar fi avut apa si o atmosfera mai groasa. Misiunea MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) de la NASA va investiga posibila pierdere a atmosferei superioare a planetei cand va ajunge pe Marte in 2014.

    Intre timp, instrumentul SAM de pe Curiosity a cautat dovezi ale existentei metanului pe Marte. Rezultatele preliminare arata, din pacate pentru cercetatori, ca nu exista metan. Metanul este un precursor chimic pentru viata. Pe Terra, el poate fi produs prin procese biologice dar si non-biologice.

    SAM va analiza si primele mostre de sol in saptamanile urmatoare, in cautarea compusilor organici.

    Cercetatorii folosesc cele 10 instrumente de la bordul lui Curiosity pentru a investiga daca zonele din craterul Gale au oferit conditii favorabile pentru viata microbiana.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *