Rulada umpluta cu E-uri

13 aditivi alimentari, majoritatea foarte nocivi. Producatorul a folosit pentru aceasta rulada atat zahar, cat si indulcitori, asa incat nu este indicat nici macar diabeticilor. Lista contraindicatiilor este insa mult mai lunga.

Swiss Roll este o „rulada cu umplutura de capsuni, cu zahar si indulcitori”. Consumatorul care nu se plictiseste sa citeasca o lista parca interminabila de ingrediente isi poate da seama ca aditivii alimentari sunt in cantitate foarte mare: „ALUAT: faina, zahar, oua, indulcitor: sorbitol E 420, emulsificatori: E 471 mono si digliceride ale acizilor grasi si E475 esteri poliglicerici ai acizilor grasi, agenti de afanare: E 450i-difosfati si E 500iii-carbonati de sodiu, sare, conservanti: sorbat de potasiu E 202 si E 282 propionat de calciu, arome, corector de aciditate: acid tartric E 334. Umplutura: crema: (zahar, grasime vegetala hidrogenata, zer, pudra, emulsificatori E 471 mono si digliceride ale acizilor grasi si E 475 esteri poliglicerici ai acizilor grasi, arome, corector de aciditate: E 334 acid tatric) gem de capsuni 10% (fructe, zahar, corector de aciditate: acid citric, colorant E 124-rosu ponceau 4R, arome indentice cu cele naturale, conservant E 211-benzoat de sodiu). Glazura 5%: zahar, grasimi vegetale hidrogenate, pudra de cacao (13%), zer pudra, ulei vegetal, emulsificator: lecitina din soia E 322, arome identice cu cele naturale (artificiale)”. Valorile nutritive medii la 100 g specifica 1942 kj, 464 kcal, proteine: 4,5 g, carbohidrati: 65 g, grasimi 13 g.

ANALIZA. Rulada supusa analizei este un produs de cofetarie-patiserie dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutritional, cu un exces de glucide cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat si glucide cu absorbtie lenta. De asemenea, contine si indulcitori de masa (cu efect laxativ, atunci cand sunt consumati peste 20 g pe zi) – E 420. Din compozitie rezulta ca rulada are o incarcatura glicemica periculoasa, din cauza acestor glucide.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca produsul contine o cantitate mare de grasimi hidrogenate periculoase pentru sanatatea in special a sistemului cardiovascular si nervos. Rulada este cu adevarat umpluta de o multitudine de E-uri, unele cu potential nociv si cu efecte alergene asupra persoanelor sensibile. Contine surse de gluten, zahar, sare, grasimi si grasimi hidrogenate ascunse, oua. Are o densitate energetica extrem de mare, 464 kcal/100 g.

CONCLUZII. Rulada nu este recomandata copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, persoanelor hipertensive, celor cu maladii hepatice, renale, celor cu dislipidemie, hipertrigliceridemie, persoanelor cu boli ale tractusului intestinal si ale anexelor acestuia (pancreas, bila), celor cu boli dermatologice, alergicilor, batranilor, astmaticilor, persoanelor suferinde de sindrom ADHD, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza). Diabeticii vor consuma produsul numai cu avizul medicului curant. Din cauza continutului de gluten, rulada este interzisa suferinzilor de celiachie. Persoanele cu alergie la oua si la alte componente vor testa o mica parte de produs in prealabil, pentru a vedea care este reactia organismului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *