Rusanu, boier de Pomicola

FARA SCAPARE – Alte 12 hectare de teren au fost rupte din patrimoniul unitatii din Voinesti
In Romania terenurile dispar peste noapte si se transforma miraculos in cartiere de lux. Adevaratele razboaie de gherila se duc pe zonele cu potential imobiliar. Cum unitatile de cercetare detin adevarate averi „verzi”, presiunea asupra lor nu tine cont de legi sau bunul simt. Orientandu-se in functie de calitatea terenului, lupta imobiliara din Bucuresti s-a extins si in tara.

Afacerile cu terenurile unitatilor de cercetare seamana atat de mult, incat lasa impresia ca exista o reteta standard, care nu da niciodata gres. Reteta merge ca la carte, pe aceleasi legi, pe aceeasi lipsa de implicare a statului si in interesul acelorasi oameni cu viziune in afaceri imobiliare. Singura surpriza apare in momentul in care „vezi” omul din spatele dosarului. Lista numelor cuprinde, dupa caz, avocati, politicieni, oameni de afaceri sau functionari publici. Dosarul de retrocedare este insa cu siguranta unul valoros. De obicei, el rupe bucati bune de teren din patrimonii importante.

LA INDIGO. Jurnalul National a relatat in numeroase randuri presiunile si luptele de culise care se duc pentru obtinerea unor terenuri in Bucuresti. Unitatea de cercetare din Baneasa a pierdut deja o parte din patrimoniu, colectiile nationale disparand peste noapte si lasand loc locuintelor de lux. Intarziarea hotararii de reorganizare a acestor statiuni, lipsa fondurilor pentru cercetare si interesul crescut pentru terenuri in Romania fac ca patrimoniul acestor unitati sa se evapore de-a dreptul. Reteta acapararilor imobiliare da roade si in tara. Astfel, Pomicola Voinesti este pe punctul de a pierde 20 de hectare din pamantul pe care il administreaza in favoarea unor retrocedari. De altfel, in ultimii ani, 60% din pamantul destinat cercetarii a plecat catre noii proprietari. Problema este insa cu celalalt procent, de 40%, care a multumit diverse interese. Atat in Bucuresti, cat si in tara, mai toate unitatile au datorii istorice si foarte putine reusesc sa faca fata presiunilor imobiliare. Cele mai multe dintre ele au probleme cu Fiscul sau cu diversi lichidatori de „buna-credinta” care intrevad la timp potentialul imobiliar al statiunilor. De aici, se intra intr-un cerc vicios, din care se iese foarte greu. Asta pentru ca unitatile nu reusesc sa isi plateasca datoriile si sa isi continue activitatea. Sunt declarate „neprofitabile”, iar singura valoare in care se investeste cu adevarat este terenul. Cum altfel, decat pe lege si pentru restituirea unor proprietati. De cele mai multe ori, adevaratii proprietari au teren in alta parte, dar sunt recompensati la liber, pe baza acestor statiuni.

RECONSTITUIRE. Familia parlamentarului PNL Dan Radu Rusanu a obtinut punerea in posesie pentru 12 hectare de teren in Judetul Arges, la „Ferma Bilcesti”. Locatia este una deosebita. Acolo se gaseste un punct experimental pentru cultura pomilor la altitudine mare. „Problema noastra este, in principiu, intarzierea aparitiei HG 1881 de reorganizare a statiunilor. Avem datorii istorice, pe care nu reusim sa le acoperim, sa nu mai vorbim de faptul ca avem nevoie de patrimoniul acesta, care este necesar desfasurarii activitatii de cercetare. Acum suntem in proces cu noii proprietari. Comisia Judeteana Arges a aprobat punerea in posesie pe 12 hectare a Danielei Rusanu si a Ancai Rusanu. Mai avem o cerere de retrocedare in Voinesti pentru 8 hectare. Terenul este solicitat de preotul localitatii”, a explicat Gheorghe Petre, directorul unitatii pomicole. Intarzierea hotararii de reorganizare a unitatilor pomicole a ridicat probleme serioase statiunilor de cercetare. Lasate la voia intamplarii de statul roman, terenul acestor unitati a fost scos la mezat. De altfel, Pomicola Voinesti a pierdut de-a lungul timpului mai bine de 400 de hectare. Momentan, suprafata ramasa in administrare este de aproximativ 150 hectare. „In tarile civilizate cercetarea este sustinuta de stat in proportie de 100%. Noi nici macar nu putem solicita fonduri europene, asta si din cauza unor datorii. Este pacat, pentru ca aici s-a muncit mult, soiurile de mar fiind recunoscute in tara si peste hotare. Acum Fiscul ne-a sechestrat productia. Or in aceasta situatie nu avem cum sa ne reducem datoriile”, a explicat secretarul stiintific al unitatii.

PROCESUL. Statiunea s-a adresat instantei, cerand anularea hotararii 302/2007 a Comisiei Judetene de Fond Funciar Arges. Prin hotararea cu pricina, terenul de 12 hectare a fost trecut din domeniul public al statului in cel privat. Astfel, cele 12 hectare au fost puse la dispozitia Comisiei Locale de Fond Funciar Mioarele pentru punerea in posesie a familiei Rusanu. Terenul cu pricina nu este retrocedat pe vechiul amplasament, ci este o recompensare a unui drept de proprietate. Statiunea sustine ca suprafata dispusa spre retrocedare este inclusa in planul tematic de cercetare pentru perioada 2007-2013.

VIZIUNE LATIFUNDIARA. Potrivit declaratiei de avere, parlamentarul Dan Rusanu se poate lauda cu o frumoasa avere. Astfel, in Judetul Arges, Rusanu detine o livada de 7,5 hectare, alte trei terenuri agricole care insumeaza aproximativ 5 hectare, 176,5 hectare de padure in Brasov si inca 81,5 hectare in Fundata. Contactat telefonic, parlamentarul a explicat problema retrocedarii de la Voinesti. „Directorul Statiunii sustine ca este atacat de mafia imobiliara. Terenul care mi s-a retrocedat mie este de la Ferma Bilcesti, care a fost data prin hotarare judecatoreasca spre retrocedare. Pomicola Voinesti a refuzat recunoasterea acestei hotarari, precum si a celor ale Consiliului Local si Judetean Arges. Ei au pierdut momentan procesul. Din pacate, situatia precara in care se gasesc arata faptul ca aceste unitati nu dau randament deloc. Mie mi s-au mai retrocedat alte 7 hectare in Arges. Si, ca sa fac o comparatie, pot sa va spun ca IAS-ul imi dadea o redeventa anuala de 6 milioane, inainte de retrocedare. Acum l-am dat unui arendas din sat, care imi plateste anual suma de 200 de milioane. Aici se vede ca unitatile acestea nu stiu sa dea rezultate”, a explicat Dan Rusanu.

AFACERI LA INALTIME. Deputatul Dan Radu Rusanu are cateva afaceri profitabile si in statiunea Sinaia. Pe langa Hotelul International, vicepresedintele PNL mai detine si cateva terenuri foarte bine cotate. Pe unul dintre acestea a fost amenajata parcarea auto de la telegondola care face legatura intre marginea orasului si cota 1.400. O firma de-a lui Rusanu a concesionat de la primarie o suprafata de teren in centrul orasului pe care a tranformat-o in parcare cu plata.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *