Rusia nu mai vrea bani de la SUA pentru lichidarea stocurilor de arme nucleare

Rusia nu mai vrea bani de la SUA pentru lichidarea stocurilor de arme nucleare

Autoritatile ruse nu intentioneaza sa mai prelungeasca programul Nunn-Lugar, in cadrul caruia de la inceputul anilor ‘90 ai secolului trecut a fost eliminat surplusul de arme nucleare ruse, de la focoase nucleare la rachete strategice, precum si cel de arme chimice si biologice ramas din perioada fostei URSS, scrie cotidianul economic Kommersant, citat de Agerpres.

Rusia continua sa revizuiasca multe proiecte fundamentale cu SUA, care isi au originea la inceputul anilor 1990, imediat dupa destramarea Uniunii Sovietice.

Dupa notificarea Washingtonului referitor la suspendarea activitatii USAID pe teritoriul Federatiei Ruse, Moscova ameninta sa puna capat si programului Nunn-Lugar, considerate unul din cele mai importante in procesul de reducere a armelor nucleare dintre cele doua state. Prevederile acestui acord, semnat in 1991, a fost prelungite de doua ori: in 1999 si in 2006.

Termenul acordului actual expira in mai 2013, iar, dupa cum scrie Kommersant, SUA si-ar dori ca programul sa continue, ducand de mai multe luni negocieri in acest sens cu Moscova. Acesta a fost si subiectul-cheie al recentei vizite in Rusia a unei delegatii oficiale americane, care a inclus parlamentari, reprezentanti ai Ministerului Apararii si Departamentului de Stat. Delegatia a fost condusa de senatorul Richard Lugar, unul din autorii programului de dezarmare.

„Oaspetii au plecat cu mainile goale”, mentioneaza Kommersant, indicand ca autoritatile ruse au declarat transant ca nu doresc sa mai prelungeasca programul.

Potrivit unor date oficiale americane, pentru punerea in aplicare a acestui proiect, SUA au alocat deja aproximativ 8 miliarde de dolari.

„Partea rusa ne-a spus ca nu mai are nevoie de ajutorul financiar al SUA si ca are capacitatea de a face fata si fara asistenta din afara sarcinilor prevazute de programul Nunn-Lugar”, a afirmat, sub rezerva anonimatului, o sursa din cadrul Departamentului de Stat.

O alta sursa din Ministerul rus de Externe a explicat insa ca „acordul este discriminatoriu in raport cu Rusia si nu ia in considerare schimbarile produse de la semnarea sa in dificilii ani ‘90 pentru tara”.

Un alt argument in favoarea suspendarii programului invocat de Moscova este ingrijorarea acesteia ca americanii au acces la prea „multe informatii sensibile” privind arsenalul strategic al Rusiei. Autoritatile ruse nu au ascuns aceste temeri si le-au expus clar, a spus un oficial militar american pentru ziarul moscovit.

„Esenta programului in ultimii ani nu se reducea doar la faptul ca SUA dadeau bani Rusiei” pentru distrugerea surplusului de arme de distrugere in masa, conform Kommersant, cu referire la Departamentul de Stat al SUA. Valoarea sa consta tocmai in inspectiile comune la instalatiile militare (ruse) si in activitatile comune privind eliminarea si reciclarea, precum si elaborarea masurilor de consolidare a securitatii la instalatiile strategice din Rusia.

Oficiali de la Pentagon si-au exprimat deja temerea ca suspendarea acestui program ar putea duce la o inrautatire a situatiei legate de depozitarea in siguranta pe teritoriul rus a materialelor asociate armelor de distrugere in masa. Moscova nu intrevede astfel de riscuri, invocand faptul ca din 2003, pe langa programul Nunn-Lugar, mai functioneaza si proiectul „Parteneriat global”, in cadrul caruia 20 de state aloca fonduri Rusiei pentru a o ajuta in domeniul dezarmarii si neproliferarii nucleare.

Cu toate acestea, o sursa din Ministerul rus al Apararii a recunoscut ca „programul american” permitea statului rus sa economiseasca o multime de bani. „Daca nu va fi prelungit, vom fi nevoiti sa cautam fonduri suplimentare, care nu exista la ora actuala, intrucat programul de stat pentru inzestrarea armatei nu le are incluse”, a admis interlocutorul Kommersant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *