Rusia – strimtorata de SUA pe piata est-europeana a energiei nucleare

Nuclearelectrica d? în judecat? ANRE pentru c? o oblig? de vând? energie popula?iei la pre? fixat
Rusia – strimtorata de SUA pe piata est-europeana a energiei nucleare

Lupta pentru piata constructiei de centrale nucleare se acutizeaza: incercind sa reduca la maxim dependenta energetica a tarilor est-europene fata de Rusia, SUA sint gata sa-si arunce in lupta “artileria grea”, formata din inalti functionari de stat. Recent, secretarul american de stat Hillary Clinton s-a implicat direct in lupta pentru contractul in vederea extinderii centralei nucleare “Temelin” (Cehia). Potrivit dnei Clinton, contractul in valoare de 10 miliarde trebuie sa-i revina companiei “Westinghouse”, nu celei rusesti “Atomstroiexport”.

Potrivit membrilor delegatiei americane, proiectul ar putea crea pina la 9.000 de locuri de munca si va permite reducerea dependentei energetice a Cehiei fata de Rusia, statul ceh importind in prezent din Federatia Rusa 60% din petrol, 70% din gaz si 100% din combustibilul nuclear pe care le consuma.

Reprezentantii rusi incearca sa reduca temerile legate de dependenta energetica si promit, in caz ca vor cistiga licitatia, contracte grase si firmelor cehesti. Compania ceha de stat CEZ doreste sa construiasca doua noi reactoare la centrala nucleara de la Temelin.
Westinghouse, filiala a companiei nipone Toshiba Corp, concureaza pentru contract cu “Atomstroiexport”, care face parte dintr-un consortiu cu compania ceha, consortiu condus de rusi. CEZ doreste sa semneze contractul la sfirsitul lui 2013 si a respins deja, in octombrie, propunerea companiei franceze Areva, subliniind ca aceasta nu corespunde “cerintelor-cheie”.

Intre timp, SUA subliniaza inalta reputatie a Westinghouse din punctul de vedere al securitatii, tinind cont de temerile legate de reactoarele nucleare, temeri care s-au amplificat dupa catastrofa nucleara de anul trecut de la Fukushima.
Expertul rus Ivan Andrievski opineaza ca este destul de problematic sa compari tehnologiile Westinghouse si cele ale Rosatom. “Reactoarele rusesti pe care Rosatom planuieste sa le construiasca la centrala nucleara se exploateaza deja cu succes in Rusia si China. Concurentii Rosatom – companiile americana Westinghouse si franceza Areva – nu au o astfel de experienta”, subliniaza Andrievski, precizind ca Westinghouse isi finalizeaza la ora actuala primul sau proiect cu reactoare AP-1000 in China, insa centrala va incepe sa functioneze abia la anul.

Cu toate acestea, potrivit lui Andrievski, SUA are instrumente de lobby care i-ar putea permite companiei Westinghouse sa cistige licitatia. Astfel, un obiectiv strategic al guvernului ceh este diversificarea pietei energetice. In conditiile in care cea mai mare parte din combustibili este importata de Cehia din Rusia, continuarea consolidarii Federatiei Ruse pe piata energetica a tarii nu este un lucru de dorit pentru guvernul ceh.
In opinia directorului Institutului de Energetica Nationala, Serghei Pravosudov, problema cu centrala nucleara de la Temelin spune multe: americanii “vor sa faca tarile est-europene mai independente fata de importurile de resurse energetice din Rusia si pentru aceasta se face uz de toate mijloacele”. Cehiei, asupra careia SUA exercita presiuni atit de mari, ii va fi foarte greu sa faca o alegere obiectiva.

De altfel, reprezentantii industriei nucleare ruse vad o amenintare nu doar in presiunile politice din partea Washingtonului. Dupa cum a declarat recent directorul Rosatom, Serghei Kirienko, “majorarea cotei pe care hidrocarburile de sist le reprezinta in volumul total de combustibil in economia mondiala creaza provocari serioase la adresa domeniului nuclear si din acest motiv sint necesare masuri pentru majorarea eficientei in ceea ce priveste producerea de energie electrica la centralele nucleare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *