Rusia urmeaza modelul OPEC: nu vrea sa-si reduca productia de petrol

Rusia urmează modelul OPEC: nu vrea să-şi reducă producţia de petrol
Rusia urmeaza modelul OPEC: nu vrea sa-si reduca productia de petrol
Rusia urmeaza modelul OPEC: nu vrea sa-si reduca productia de petrol

Colapsul pretului petrolului Brent contribuie la criza rublei

Pretul futures al titeiului brut se mentine in apropierea nivelului minim al ultimelor cinci ani, la Bursa din New York, in conditiile in care Rusia reitereaza ca isi va mentine nivelul productiei de profil, anul viitor, copiind astfel strategia Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din care nu face parte. Astfel, producatorii majori de titei din lume nu vor sa-si taie capacitatea, chiar daca pe piata mondiala exista surplus.

Cantitatea de titei extrasa in Rusia, cel mai mare producator mondial de profil, va fi, in 2015, similara celei de anul acesta, care este estimata la 10,6 milioane de barili pe zi, potrivit ministrului de resort de la Moscova, Alexander Novak.

Cotatia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare in ianuarie a scazut cu 1,24 dolari ieri, la ora 08:57, la New York Mercantile Exchange, ajungand la 54,69 dolari barilul. In ziua precedenta, pretul a coborat la 53,60 dolari/baril, cel mai redus nivel din mai 2009 pana in prezent.

La ICE Futures Europe din Londra, pretul petrolului Brent cu livrare in februarie a coborat cu 90 de centi (1,5%), la 59,11 dolari/baril.

„Faptul ca Rusia nu reduce productia va amplifica presiunile pe pretul petrolului, in sensul scaderii”, sunt de parere analistii „Saxo Bank” A/S.

Pretul titeiului brut s-a redus cu aproape 45% anul acesta, in contextul sporirii productiei de gaze de sist in SUA (in cel mai rapid ritm din ultimii treizeci de ani), respectiv al incetinirii cresterii cererii mondiale. Chiar si in aceasta situatie, tarile OPEC nu au raspuns solicitarilor de reducere a cotelor lor de productie in vederea stoparii declinului preturilor. La data de 27 noiembrie, OPEC a decis, in reuniunea sa de la Viena, sa-si mentina cota colectiva la 30 de milioane de barili de titei pe zi, iar de la momentul respectiv, preturile de pe piata de profil s-au prabusit.

Conform estimarilor, pretul petrolului va consemna, in 2014, cel mai important declin din 2008 pana in prezent.

Colapsul pretului titeiului Brent contribuie la criza monedei Rusiei (rubla), intrucat tara este dependenta de exporturile de energie, care aduc 50% din veniturile sale bugetare. Sanctiunile impuse de SUA si Uniunea Europeana Rusiei din cauza conflictului din Ucraina au generat, de asemenea, iesiri puternice de capital din tara amenintata de recesiune.

Iranul ofera livrari de titei catre Asia la cel mai puternic discount din ultimii 14 ani, conform unor surse apropiate situatiei. Acestea spun ca, in ianuarie, „National Iranian Oil” Co. va exporta titei brut catre Asia la un pret mai mic cu 1,80 de dolari/baril fata de referinta regionala. Discounturi similare au fost oferite, luna aceasta, de companiile petroliere de stat din Arabia Saudita, Irak si Kuweit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *