RWEA: „Producatorii de energie verde se pregatesc sa dea statul in judecata”

Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de turbine noi, de 2,5 ori mai puţine comparativ cu 2013
RWEA: "Producatorii de energie verde se pregatesc sa dea statul in judecata"
RWEA: „Producatorii de energie verde se pregatesc sa dea statul in judecata”

Pe unii investitori ii paste falimentul, conform asociatiei de profil

Mai multi producatori de energie din surse regenerabile se pregatesc sa dea statul in judecata la curtea de arbitraj ICSID de la Washington, ne-a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei pentru Energie Eoliana (RWEA).

Domnia sa ne-a precizat: „Plenul Camerei Deputatilor a aprobat astazi (n.r. ieri) Legea de aprobare a ordonantei care amana, pentru trei ani, tranzactionarea unei parti importante a certificatelor verzi care li se cuvin producatorilor de energie curata. Investitorii sunt extrem de nemultumiti, pentru ca Legea nu garanteaza recuperarea acestor certificate si contine o prevedere prin care cotele obligatorii de productie a energiei verzi din totalul consumului national de electricitate vor fi stabilite anual de catre Departamentul pentru Energie, in urma recomandarii ANRE (reglementatorul pietei de energie). Sunt membrii ai asociatiei noastre care se pregatesc sa actioneze statul in judecata la ICSID pentru ca asteptarile lor legitime au fost inselate si a fost incalcat principiul predictibilitatii legii.

Iar sansele ca statul sa piarda aceste procese sunt foarte mari. Desigur, investitorii vor solicita Curtii de Arbitraj si despa¬gubiri”.

Vechea lege care stabileste sis¬temul de sprijin al energiei curate prevedea cotele anuale obligatorii pentru energia verde. Deputatii au decis, insa, ca aceste cote sa fie stabilite anual pe motiv ca tara noastra si-a atins deja tintele pentru productia de energie regenerabila asumate in fata Uniunii Europene (UE), iar investitorii din domeniu sustin ca planurile lor de afaceri au fost spulberate.

Ionel David ne-a mai spus: „Avem un element de incertitudine cu amanarea certificatelor, iar aprobarea anuala a cotelor spulbera orice predictibilitate a planurilor de afaceri. Foarte multe investitii realizate de producatorii de energie curata sunt finantate prin credite bancare si prin leasing. Cei care au ales leasingul au un risc mare de faliment in urma aprobarii acestei legi, pentru ca sunt sanse mici de reesalonare a platilor. Cei care au optat pentru credite bancare vor apela, cel mai probabil, la refinantari, care vor fi mai scumpe decat imprumuturile initiale”.

O alta prevedere importanta avizata si introdusa de parlamentari vizeaza decontarea certificatelor verzi, care se va face numai daca acestea vor fi tranzactionate pe piata OPCOM. Raman valabile toate contractele bilaterale incheiate pentru vanzarea certificatelor verzi inainte de data de 6 iunie, cand a intrat in vigoare ordonanta care amana tranzactionarea unei parti importante a acestor certificate. Ordonanta a fost promovata de Departamentul pentru Energie condus de Constantin Nita.
Ieri, plenul Camerei Deputatilor a mai introdus prevederi, care pun in dificultate marii investitori in par¬curi eoliene si solare, care nu vor primi certificate verzi pana obtin avizul Comisiei Europene.

Deputatul Dumitru Chirita ne-a declarat: „Nu mi se pare normal ca marile proiecte sa primeasca certificate pana la momentul obtinerii avizului de la Comisie. Asa ca am solicitat in Plen si s-a aprobat, scoaterea din lege a acestei prevederi, care permitea acordarea de certificate pana la obtinerea aprobarii Comisiei”.

ANRE va face o monitorizare pana la 31 ianuarie 2014, dupa care va propune Departamentului de Energie cota obligatorie pentru ponderea surselor regenerabile in totalul electricitatii produse anul viitor, ne-a explicat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei pentru Energie Eoliana (RWEA). In urma recomandarii ANRE, Departamentul pentru Energie va redacta un proiect de Hotarare de Guvern, care va fi supus dezbaterii Executivului.

Deputatii au adoptat, ieri, ordonanta privind amanarea certificatelor verzi cu 243 de voturi pentru, 46 impotriva si 21 abtineri. Opozitia si Remus Cernea s-au opus avizarii proiectului pe motiv ca „omoara o piata atractiva”.

Potrivit Agerpres, peste 1,6 milioane de certificate verzi pe care ar fi trebuit sa le primeasca producatorii de energie regenerabila in perioada iulie – octombrie 2013 au fost amanate pentru perioada 2017 – 2020. Conform datelor Transelectrica, producatorilor de energie regenerabila li s-ar fi cuvenit, in primele zece luni ale anului, un numar total de 6,633 milioane de certificate verzi. Insa, de la 1 iulie 2013, a intrat in vigoare o ordonanta de urgenta prin care o parte din certificatele verzi se amana pentru perioada 2017 – 2020.

Capacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile era, la finele lunii octombrie, de 3.670 de MW, cu 60% mai mare decat era la inceputul acestui an, cand in sistem figurau 2.334 de MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *