S-a aprobat planul de masuri pentru golirea lacului Vidra

Grupul de lucru care se ocupa in judetul Valcea de golirea partiala a lacului de acumulare Vidra va identifica toate constructiile existente in zona inundabila, in localitatile Voineasa, Malaia si Brezoi.
golirea lacului vidra
SC Hidroelectrica SA Ramnicu Valcea beneficiaza, in 2009, de un program prin Banca Mondiala prin care se retehnologizeaza centrala de la Ciunget si lacul Vidra. Aceasta lucrare inseamna golirea lacului Vidra, care are o capacitate de peste 340 de milioane de metri cubi de apa. In ultimele trei luni au avut loc mai multe dezbateri pe aceasta tema si s-a constituit un grup de lucru care a realizat un plan de masuri pentru realizarea in siguranta a golirii partiale a lacului Vidra, in 2009. Planul de masuri a fost prezentat si analizat vineri, in cadrul sedintei ordinare a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Valcea. Conform SC Hidroelectrica SA, centrala Ciunget va fi oprita in perioada 1 mai – 1 noiembrie 2009. „Se va scoate din functiune sistemul de captare secundar din lacul Ciunget, in perioada de golire. Am estimat un debit de 30 de metri cubi pe secunda, in zona localitatii Voineasa. In 2006, cand s-a facut golirea, s-a inundat drumul pe o portiune de 800 de metri. Exista si posibilitatea sa fie afectata apa din lacul Bradisor”, a explicat Cristina Oancea, reprezentanta SC Hidroelectrica.

Puncte critice

Reprezentantii Directiei Apelor Olt au facut o analiza pe albia paraului Lotru, pentru a vedea daca aceasta poate prelua cantitatea de apa din lacul Vidra. In urma verificarilor, s-a stabilit ca exista puncte critice in mai multe zone. „Groapa de gunoi de la Voineasa nu e corect amenajata si, odata cu deversarea apei, vor avea loc antrenari de gunoaie. In aval de barajul Vidra, cursul apei e blocat de lemne. In zona haldei Cataracte se refac lucrarile pentru consolidarea malurilor. In aval de localitatea Voineasa sunt case construite in albia paraului si vor fi inundate. In aval de localitatea Malaia sunt amplasate alte case, prin curtile carora va trece apa. In zona Valea Macesului exista casute construite in albia paraului. Lucrul cel mai important e curatarea albiei, dar din luna august 2008 pana in prezent nu s-a facut nimic. Albia paraului trebuie sa fie pregatita sa preia debitul de apa in perioada de golire a lacului Vidra pentru ca, altfel, lacul Malaia va fi calamitat 100%”, a explicat Emilia Constantin, inginer in cadrul Directiei Apelor Olt.

Calitatea apei poate fi afectata

Odata cu golirea lacului poate fi afectata si calitatea apei din lacul Bradisor, din care se alimenteaza municipiul Ramnicu Valcea si localitatile invecinate. „Sper sa nu ajungem la grad mare de turbiditate, pentru ca nu mai putem folosi apa. In Cataracte, daca va avea loc o spalare de mica, se va ajunge la modificarea calitatii apei. Curatarea lacului Malaia trebuie facuta corect ca sa nu poluam Bradisoru”, a sustinut Gheorghe Teodorescu, directorul tehnic al APAVIL SA Valcea, furnizorul de apa potabila.

Planurile de inundatii si de evacuare, actualizate

Anuta Handolescu, subprefectul judetului Valcea, a explicat ca in 2006, cand s-a mai facut golirea, a fost un debit de 24 metri cubi pe secunda si nu s-a intamplat nimic.

„Vilele respective au ramas, nu le-a luat apa. E bine sa nu ajungem la 30 de metri cubi pe secunda. In spatele planului de masuri e un comitet de lucru. E cea mai serioasa actiune care va avea loc anul viitor in Valcea”, le-a spus Anuta Handolescu reprezentantilor CJSU. Subprefectul a cerut ca Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV), Garda de Mediu (GM) si Inspectoratul Politiei Judetene (IPJ) sa se implice in aceasta actiune. „Institutiile statului trebuie sa-si faca treaba si ITRSV va identifica proprietarii de terenuri pentru a curata albia raului de materialul lemnos. ITRSV si GM vor lua masuri si cu groapa de gunoi, iar din decembrie grupul de lucru se va intalni bilunar”, a declarat Anuta Handolescu.

Potivit planului de masuri aprobat de membrii CJSU, in perioada urmatoare vor fi identificate toate constructiile existente in zona inundabila conform hartilor puse la dispozitie de Serviciul de Gospodarire a Apelor (SGA), pe care au fost trasate curbele de inundabilitate.

Proprietarii care se afla in aceasta situatie vor fi avertizati pentru a lua masurile de protejare a bunurilor in perioada golirii partiale a lacului Vidra. Vor fi actualizate planurile de inundatii si de evacuare pentru localitatile: Voineasa, Malaia si Brezoi si se va pune in siguranta amplasamentul depozitului de gunoi din Voineasa.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *