S-a finalizat ce-a de-a doua etapa a Campaniei de sensibilizare si constientizare a proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.

S-a finalizat ce-a de-a doua etapa a Campaniei de sensibilizare si constientizare a proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.

Pe durata derularii campaniei, Caravana a parcurs 86 de localitati aflate pe lista zonelor vulnerabile la poluarea cu nitrati.

O echipa din cadrul proiectului a informat autoritatile si comunitatile locale despre campania de sensibilizare aflata in derulare, in scopul reducerii poluarii cu nutrienti a surselor de apa. Membrii echipei au stat de vorba cu fermieri, agricultori si cu autoritati locale anuntand totodata, cu aceasta ocazie, lansarea celei de a treia etape din campania de sensibilizare, seminariile, ce se vor desfasura la nivel local.
Actiunea Caravana din cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” a inceput pe 24 septembrie. Intr-o prima etapa au fost contactate autoritatile locale din 44 de localitati.

Localitatea Salacea din judetul Bihor a fost cuprinsa in acest proiect. Prin intermediul acestuia, in localitate fiind construita si o platforma de depozitare a gunoiului de grajd. „In judetul Bihor localitatile Oradea, Soimi, Tinca si Salacea sunt considerate ca fiind zone vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole”, a precizat Loredana Tirt, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bihor.
Informare

Caravana este parte integranta a Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Poluarii cu Nutrienti”. Campania de promovare a proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale.

In cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti se deruleaza investitii in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti.

14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date in folosinta inca de la sfarsitul anului trecut, intr-o prima etapa de investitii. In ultimele trei luni fiind finalizate alte 18 platforme comunale. Pana in august 2013 fiind prevazut sa fie receptionate inca 40 de platforme de colectare.

O alta componenta a proiectului este infiintarea de statii de epurare si constructia retelelor de canalizare.
In cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti sunt prevazute plantari de perdele forestiere de protectie, pe termen lung.
In Romania peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana. In majoritatea comunelor si satelor apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.
Nitratii scad rezistenta generala a organismului, iar consumul de apa poluata cu aceasta substanta poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *