S-a nascut primul pui de zimbru care va trai in salbaticie in Romania

Boala limbii-albastre omoar? zimbrii din Rezerva?ia Ha?eg-Slivu?. Num?rul animalelor protejate s-a înjum?t??it
S-a nascut primul pui de zimbru care va trai in salbaticie in Romania
S-a nascut primul pui de zimbru care va trai in salbaticie in Romania

Una din femelele ZIMBRU care au fost aduse zilele trecute in comuna Armenis, pentru repopularea tinutului cu acest mamifer disparut din Romania de 200 de ani, a adus pe lume primul PUI care va creste in SALBATICIE.

“Colegii nostri de pe teren ne anunta cu emotie ca ieri (vineri – n.red.) dupa amiaza Romanita a adus pe lume un vitel sanatos! Asta inseamna ca la Armenis avem acum 18 ZIMBRI. Inca nu a fost ‘elucidat’ sexul, dar cand va veni vremea alegerii unui nume, ne vom consulta si cu voi. In imagine e chiar Romanita, pasind pentru prima oara in noua casa de la Armenis, dupa ce a parasit rezervatia de la Hateg, pe 17 mai 2014″, se arata intr-o postare pe pagina de Facebook a World Wild Fund (WWF) Romania.

Pe 17 mai, 17 exemplare de ZIMBRU, cel mai mare mamifer terestru din Europa, au fost aduse in Romania, la Armenis, Caras Severin, din diferite centre de reproducere din Europa. Una dintre femele, botezata Romanita, era deja gestanta.

“Este cel mai mare transport si cel mai important fenomen de reintroducere a ZIMBRULUI care a avut loc vreodata in Europa”, se arata intr-o postare pe site-ul WWF Romania. ZIMBRUL e cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungand sa cantareasca pana la 1.000 de kilograme si sa aiba o inaltime la greaban chiar si peste 1,9 m. El a disparut definitiv de pe teritoriul Romaniei in 1790.
Statisticile arata ca in ianuarie 2014 au fost identificati in lume doar 5.046 ZIMBRI, dintre care 3.403 sunt in cirezi libere sau in regim de semi-libertate. Romania este astazi una dintre cele 9 tari europene in care mai traiesc zimbri in salbaticie. O alta familie de ZIMBRI, in afara de cea de a Armenis, traieste in Parcul Natural Vanatori Neamt.

Zimbrii adusi la Armenis vor sta pentru inceput intr-o zona de aclimatizare de aproximativ 15 hectare, dupa care vor avea acces la o zona de semi-libertate, de 160 de hectare, unde se vor putea adapta la mediul salbatic si vor invata sa supravietuieasca in natura. “In toamna acestui an vor avea acces dincolo de zona imprejmuita si vor deveni primii zimbri care traiesc in salbaticie, in Carpatii Meridionali, din secolul 18 incoace”, mai arata sursa citata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *