S-a reusit clonarea soarecilor din exemplare congelate de peste 16 ani .

soareciPentru a duce la bun sfarsit o clonare sunt necesare cel putin doua celule.Una care sa aduca materialul genetic(nucleul) si alta care serveste pentru inmagazinarea ADN-ului transferat si care sa permita cresterea organismului.

Desi tehnica cu embrioni umani este absolut interzisa , oamenii de stiinta iau in considerare utilizarea acestora in cazul unor specii de animale disparute sau in pericol de disparitie .Un studiu nou demonstreaza ca este posibila utilizarea celulelor cerebrale ce au fost pastrate congelate de-a lungul anilor fara o conservare speciala si clonarea unui rozator plecand de la celula cerebrala.

Pana acum exista temerea ca procesul de congelare poate favoriza formarea de cristale in celule care dauneaza materialului genetic si il fac inutilizabil pentru viitoare folosiri.

Wakayama a folosit pentru experimentele sale soareci ce aveau 16 ani de congelare la temperaturi sub minus 20 grade .Dupa decongelarea exemplarelor , a extras din creier ceule neuronale moarte din care au extras nucleul.Acest material genetic este cel pe care mai tarziu l-au injectat prin tehnica transferului nuclear(acelasi care a creat oaia Dolly) in alta celula goala.Din aceasta fuziune s-au obtinut embrioni de soareci ce au servit pentru generarea unor linii variate de celule embrionare mama , care dupa aceea au fost cultivate si transferate in femele de laborator care au nascut in total 12 exemplare clonate.Clone care s-au nascut fara nici o anomalie genetica sau probleme de sanatate , dupa cum afirma creatorii lor.

Oamenii de stiinta au realizat probe cu nuclee celulare de la varii organe , dar au avut succes numai cu tesutul neuronal. Probabil , se preteaza , deoarece rezista mult mai bine la frig: ,,se stie ca unele polizaharide (molecule de zahar) pot functiona ca si crioprotectoare in procesele de congelare a tesuturilor si buna functionare cerebrala depinde de o buna concentratie de glucoza” .

Pana acum se credea ca recrearea speciilor disparute , cum ar fi mamutii , era imposibila deoarece nu existau celule vii cu care sa se lucreze.

Mai mult , adauga , desi nu se utilizeaza o celula de la aceeasi specie pentru a face loc nucleului care se va clona , nu elimina posibilittea utilizarii oocitelor de la alte specii ca purtatori , fara ca diferenta intre animale sa fie o problema. Acest lucru ,ar deschide oportunitatea de a reconstrui genomuri complete plecand de la mostre congelate.

http://www.elmundo.es/elmundo/2008/11/03/ciencia/1225744475.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *