S-au descoperit noi specii de crabi si un ecosistem inedit in urma unor cercetatori la mare adancime, in apele de langa Antarctica

Cercetatorii au descoperit noi specii de crabi si un ecosistem inedit in urma unor cercetatori la mare adancime

Cercetatorii au descoperit noi specii de crabi si un ecosistem inedit in urma unor cercetatori la mare adancime, in apele de langa Antarctica. Cu ajutorul unui vehicul automat, ei au descoperit crabii „yeti”, ascunsi la mare adancime, langa fisuri hidrotermale, gauri prin care apa fierbinte, de origine geotermala, erupe in ocean.

Imaginile i-au uimit pana si pe cercetatorii experimentati. Noi specii de anemone, stele de mare pradatoare si gramezi intregi de crabi parosi yeti au fost vazute pe fundul oceanului, acolo unde energia si caldura nu vin de la Soare, ci de la apele geotermale care „explodeaza” din scoarta terestra, scrie livescience.com.

„A fost aproape ca o vedere de pe alta planeta. A fost uimitor sa vedem aceste specii adunandu-se una peste alta”, a declarat Alex Rogers, liderul expeditiei submarine.

Crabii yeti par a cultiva culturi de bacterii pe pieptul lor, acestea fiind acoperite cu firisoare care seamana cu parul. Bacteriile ofera crabilor protectie si sustenabilitate, dar stelele de mare care-i ataca din cand in cand se mai infrupta din crabii nefericiti.

Descoperirea este cu atat mai interesanta cu cat pana acum nu se descoperisera fisuri hidrotermale pe langa Antarctica, astfel nu se credea ca exista viata la o asemenea adancime si temperatura. Astfel, desi in mod normal temperatura apei se apropie de 0 grade, aceste mici cratere emana apa cu o temperatura de 382 de grade Celsius.

In plus, cercetatorii vin cu o noua imagine despre cum este dispersata viata in oceanele lumii si cat de interconectate sunt vietuitoarele din ele. Cu ajutorul acestor descoperiri, exploatarile oceanice pot fi limitate sau indreptate spre zone in care nu se afecteaza viata submarina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *