Sa mancam doar alimente indigene!

Patru tineri americani au pus bazele miscarii „Locavore”, care incurajeaza consumul produselor locale, pentru a reduce poluarea provocata de transportul unor alimente importate de la mii de kilometri departare.

V-ati gandit vreodata ca, daca mancati fructe si legume produse in zona unde locuiti, protejati mediul si faceti economie de resurse? Daca nu, inca nu e timpul pierdut! In intreaga lume, noul curent le propune tuturor sa protejeze natura mancand numai hrana produsa local. Cunoscuti drept „locavores”, oamenii care vor sa se hraneasca numai cu produse locale nici nu intra in supermarketuri.

Daca in urma cu cateva sute de ani fiecare paman-tean folosea drept hrana produsele obtinute pe langa casa, odata cu dezvoltarea mijloacelor de transport acest lucru nu se mai intampla. Acum, hrana noastra e adusa de la mii de kilometri distanta.

Specialistii in resurse energetice spun ca globalizarea hranei are consecinte grave, nu numai asupra sanatatii, ci si asupra mediului. Adusa cu avionul sau vaporul, de pe alte continente, hrana isi pierde din vitamine, iar pentru a fi conservata ea e „injectata” cu substante care sa-i dea aspect de proaspat.

Patru tineri s-au inrolat in lupta impotriva poluarii

Jen Maiser, Jessica Prentice, Sage Van Wige si DeDe Sampson sunt cei patru tineri americani care au observat ca anumite alimente parcurg distante extrem de mari pana sa ajunga la noi in farfurie.

Prin aceste plimbari, hrana mareste efectul incal-zirii globale si, in plus, falimenteaza fermele locale. Cei patru lucreaza in domeniul culinar si folosesc pentru gatit numai ingrediente locale. Pentru a-i convinge pe cat mai multi oameni sa nu mai consume hrana adusa de la mii de kilometri, cei patru au infiintat un site: www.locavores.com, unde se pot inscrie toti cei care adera la noul trend. Pe site, ei pot afla cum trebuie sa procedeze pentru a-si procura hrana din imprejurimi.

Curentul a prins in America, unde tot mai multi oameni se declara locavores. DeDe Sampson considera ca problema hranei poate fi rezolvata si pe timp de iarna, daca stim cum sa cultivam plantele.
DeDe povesteste ca ea a fost o locavore tot timpul, pentru ca a crescut intr-un mic orasel din statul Iowa, unde recoltele locale erau servite la masa. „In mod natural nu ma intereseaza si nu ravnesc dupa ingredientele din extrasezon”, a declarat DeDe Sampson pentru un cotidian din San Francisco.

Restaurante „locavore” in America

In 2005, de ziua mediului, ea a organizat primul mare eveniment „locavore”, la care au participat peste 200 de oameni, intens mediatizat de media americane. Imediat, mii de americani au aderat la miscarea locavore si, dupa o luna, au aparut primele localuri unde se mananca exclusiv produse locale. Jeremy Silansky e patronul unui astfel de local care foloseste numai ingrediente produse in gradina proprie. Silansky a declarat ca, de pilda, pentru prepararea pizzei foloseste doar legume si cascaval cumparat din reteaua locala a fermelor.

Ideea a facut adepti si in Australia, mai ales in zona Adelaide, unde intre-prinzatorii locali au deschis imediat restaurante cu mancare gatita numai din ingrediente recoltate din zona. Europenii sunt putin mai lenti, dar conceptul de „consum local” a prins si in tarile vest-europene, unde producatorii militeaza pentru etichetarea produselor in privinta distantei de la care au fost aduse.

Mai putine importuri, mai mult aer curat

Criticii ideii de locavore sustin ca produsele locale nu pot fi folosite in orice zona a globului din cauza climei. In plus, e putin probabil ca nordicii vor renunta la banane sau cafea. Dar, de multe ori, transportul hranei de la sute de kilometri departare nu se justifica, intrucat sunt importate produse care se gasesc si pe piata locala. Acestea din urma sunt mai proaspete si mai ieftine, dar nu pot ajunge la cumparator deoarece supermarketurile au inchis aproape toate magazinele alimentare mici.

Cercetatorii de la Uni-versitatea Lincoln din Noua Zeelanda spun ca aducerea hranei de la mii de kilometri nu face decat sa creasca consumul de resurse fosile. „Cei care nu mai pot de dragul fructelor exotice uita ca acestea ne distrug aerul curat”, se spune in raportul neozeelandez.

Cercetatorii au extins putin conceptul de locavore si au aratat ca nu numai produsele aduse de la departare dauneaza mediului, ci si externalizarea serviciilor, precum folosirea apei, adusa de la mari departari, aplicatiile de energie regenerabila, tehnicile de fertilizare, dar si procedurile de ambalare a marfurilor. Anul trecut, cuvantul „locavore” a fost introdus in New Oxford American Dictionary, fiind desemnat cuvantul anului 2007.

Cum devii „locavore”

Sloganul „locavore” este: „Cumpara numai produse de sezon si in acest fel vei reduce poluarea planetei cu dioxid de carbon!”.

Astfel de produse cresc natural si nu necesita surse suplimentare de energie. In plus, ele nu au nevoie de conservanti sau de acceleratori de coacere. Specialistii spun ca e mai ecologic sa cumperi un vin de langa casa, decat unul adus de la mii de kilometri cu camionul.

Chiar daca nu toti oamenii dispun de teren in jurul casei, ei pot cultiva macar unele dintre ingredintele care se potrivesc zonei lor in ghivece (ardei iute, patrunjel, marar sau leustean). Dietele locavore nu folosesc uleiul de masline, legume gen broccoli si, in general, ingrediente exotice, care in mod evident au parcurs mii de kilometri pentru a ajunge in apropierea zonei unde locuim.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *