Sa respiram mai bine cu ajutorul plantelor depoluante!

cactus.jpg

Plantele verzi nu mai sunt demult pur decorative. Nu de cand lumea in care traim este atat de poluata. Acum, ele sunt niste aliati pretiosi in lupta noastra de zi cu zi impotriva poluarii interioare. Ce nu prea stim noi este ca aerul din locuintele noastre este in realitate mai poluat decat cel din exterior. Chiar si in orase. De vina sunt nenumaratele substante chimice eliberate din mochete, picturi, mobila, produse de curatat. Cu alte cuvinte, organismele noastre sunt zilnic invadate de micropoluanti care, uneori pot fi si cancerigeni. Pericolul este cu atat mai mare cu cat aproape 90% din aerul pe care il respiram provine din spatii inchise.
Veste buna totusi : fiecare dintre noi are posibilitatea de a lupta cu poluarea interioara !

Cum? In primul rand prin aerisirea zilnica timp de 10 minute. Apoi, prin introducerea in caminul nostru a unor plante cu puteri depoluante. Numeroase studii au demonstrat capacitatea unor specii de a dizolva majoritatea moleculelor care ne impiedica sa respiram cum trebuie.

Cum functioneaza procesul de depoluare? Poluantii din aer sunt pentru inceput absorbiti de frunze, tulpine si radacini, dupa care urmeaza procesul de transformare, si intr-un sfarsit eliminare. Datoram aceste descoperiri geniale cercetatorilor de la NASA, care au tot cautat o solutie pentru curatarea aerului din navetele spatiale. Mai apoi, alte descoperiri au fost facute de catre programul Phyt”air din Franta, care a evidentiat functia depurativa a plantelor. In total, se pare ca peste o cincime din plante au proprietati purificatoare. Daca vrei sa cureti aerul din casa ta, trebuie sa stii in primul rand la ce surse de poluare te expui. Benzen sau amoniac? Formaldehida sau monoxid de carbon? Inainte de a actiona impotriva acestora, trebuie sa ii dai casei tale un mic diagnostic. Cum faci acest lucru? Prin analizarea si punctarea tuturor factorilor poluanti din casa ta ( aparate electrocasnice, fum de tigara, deodorante, covoare, produse de curatare si intretinere, materialele din care este construita casa/camera). Identificand sursele, poti gasi solutia, si anume plantele care se potrivesc interiorului tau.

Pentru fiecare sursa de poluare, plante depoluante
Nu toate plantele actioneaza asupra acelorasi poluanti, motiv pentru care trebuie sa variezi speciile.

Impotriva undelor electro- magnetice date de produsele electro-casnice : exceleaza cactusii.

Impotriva compusilor organici volatili (acetona, etanol, benzeni, tolueni, xileni, tricloretilena) date de diferite spume, mobila, picturi : Spathiphyllum (cunoscut si sub numele de crinul pacii), palmierii precum Areca, dracenele (mai ales Dracaena marginata), cei din familia Phoenix (cum ar fi Phoenix roebelenii).

Impotriva amoniacului, dat de produsele menajere: Athurium sau floarea flamingo, Rhapis sau Palmierul Doamnei.

Impotriva monoxidului de carbon si a toluenului, create de fumul de tigara, caldura, aragazm incalzitoare de apa, lipici, mocheta, covoare, oje : dracenele (Dracaela marginata), Chlorophytum sau voalul miresei, Pothos.

Impotriva benzenului, eliminat de parfumuri, lumanari parfumate, picturi, plastic, detergenti, te poti folosi de crizanteme, palmierul bambou si Pothos.Impotriva formaldehidei, date de izolanti, picturi, lipici, mult lemn, vata de sticla, pietre : Feriga Boston, ficusul plangator (ficus benjamina), gerbera, iedera, palmierul Nain.

Depoluare placuta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *