Sa vorbim despre vreme…

Ai impresia ca verile sunt mai calduroase? Ca iarna e mai putina zapada si ca primavara soseste mai devreme in fiecare an? Sau poate ai vazut la televizor ca uraganele, ciclonii, furtuniile si inundatiile sunt din ce in ce mai frecvente? Schimbarile climatice sunt una dintre cele mai grave amenintari cu care se confrunta omenirea. De fapt, schimbarile s-au produs deja si au asupra noastra un impact din ce in ce mai mare.

De la inceputul secolului al XX-lea si pana astazi, temperatura Pamantului a crescut cu repeziciune. In Europa, numarul dezastrelor naturale legate de clima – inundatii si furtuni – s-a dublat in anii ’90, in comparatie cu deceniul anterior. Nivelul apei marilor este in crestere – fapt alarmant pentru locuitorii zonelor joase, iar calota glaciara s-a redus cu 1% fata de mijlocul anilor 1960. Pe termen lung, schimbarile climatice ar putea determina catastrofe majore, cum ar fi reducerea rezervelor de hrana si de apa, ceea ce ar duce la aparitia conflictelor pe glob si la disparitia multor specii de animale si de plante salbatice, incapabile sa supravietuiasca la temperaturi mai ridicate.

Daca nu actionam pentru stoparea schimarii climei sau a incalzirii globale, lumea pe care o stim se va transforma, facand viata mai grea pentru noi toti, pentru  intreaga planeta. „Modificarile climatice ingrijoreaza pe toata lumea si ar trebui sa se modifice mentalitatile, astfel incat oamenii sa schimbe modul lor de consum. Consumam prea mult: toti cumparam prea multe si cumparam lucruri de care de fapt nu avem nevoie, folosim pungi de plastic cand nu avem nevoie de ele, mergem cu masina chiar si atunci cand ar trebui sa mergem pe jos sau cu bicicleta.

Asadar, de ce se schimba clima?

Motivul principal este modul nostru de viata, in special al acelora care locuiesc in zonele mai bogate, mai dezvoltate din lume, cum este si Uniunea Europeana. Sistemele de transport, sistemele energetice, industria producatoare de bunuri de larg consum, agricultura – toate acestea emana in atmosfera cantitati enorme de gaze de sera, care duc la schimbarea climei. Trebuie sa gasim modalitati de reducere drastica a acestor emisii de gaze.

Rolul gazelor cu efect de sera Gazele care produc efectul de sera apar in mod natural. Prin efectul de sera se pastreazaemisii nocive caldura pe planeta noastra. Astfel, temperatura medie pe Pamant ar fi cu circa 30 grade Celsius mai scazuta si totul ar fi inghetat. Agricultura si producerea energiei electrice sunt doar cateva din domeniile care genereaza cantitati in exces de gaze de sera si , implicit, cresterea temperaturii planetei. Cea mai mare parte a bioxidului de carbon(CO2) existent in atmosfera, principalul gaz de sera produs de activitatile umane ( din surse antropice), se degaja prin arderea combustibililor fosili: carbunele, titeiul, gazele naturale. Plantele si arborii anuleaza, prin absorbtie, in procesul de fotosinteza, o parte din bioxidul de carbon in exces; iata de ce padurile planetei sunt foarte importante si de ce despaduririle – exploatarile forestiere, defrisarile si arderea padurilor – trebuie limitate.

S-ar putea sa crezi ca schimbarile climatice reprezinta o problema complexa, pe care nu ai cum sa o rezolvi, dar orice ajutor, cat de mic, este de folos. Ce-ar fi sa plantezi un copac in gradina ta, la scoala sau in cartier? Cinci arbori absorb cam o tona de CO2 pe tot parcursul vietii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *