„Sabotaj tehnologic” la fabrica Protan

POPESTI-LEORDENI – Un mare poluator inchide temporar instalatii
protan
Protan, concesionarul activitatii de ecarisaj, a inchis temporar unitatea de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala din Popesti-Leordeni, firma sustinind ca incetarea activitatii survine in urma unui „sabotaj tehnologic”.

Acest fapt vine ca urmare a sabotajului tehnologic petrecut in dupa-amiaza zilei de ieri, 9 septembrie, cind canalizarea exterioara a fabricii a fost distrusa in mod deliberat. Politia orasului Popesti-Leordeni a fost chemata la fata locului, a constatat veridicitatea faptelor si a inocmit un proces-verbal, urmind a lua masurile de rigoare, se arata intr-un comunicat al firmei. Protan arata ca unitatea din Popesti-Leordeni este singura unitate autorizata sa neutralizeze deseuri animale de categoria I, iar inchiderea ei „poate genera un adevarat dezastru ecologic”.

NOTIFICARI. „Compania a notificat in aceasta dimineata Guvernul Romaniei si toate autoritatile statului din domeniile sanitar-veterinar, mediu si al sanatatii publice asupra sistarii activitatii de colectare a deseurilor de origine animala”, se mai spune in comunicat. Directorul general al Protan, Cristina Miu, spune ca activitatea firmei este sabotata in mod repetat de „persoane cu interese imobiliare in zona Popesti-Leordeni”. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat saptamina trecuta ca Protan trebuie sa puna in functiune, pina la data de 30 septembrie, o statie de epurare, iar daca firma nu respecta termenul autoritatile de mediu ii pot da un avertisment valabil o luna, timp in care firma poate functiona si in care trebuie sa se conformeze. „Daca nici dupa avertisment nu exista instalatia ceruta, putem dispune suspendarea autorizatiei de functionare pentru sase luni, timp in care sa se conformeze cerintelor. Daca nici dupa cele sase luni investitia nu este realizata, sintem in masura sa anulam autorizatia de functionare a firmei respective”, a spus Korodi.

PERIOADA DE TRANZITIE. Protan este una din firmele care au obtinut perioade de tranzitie din partea Uniunii Europene, pentru conformarea la normele de mediu ale UE. Firma s-a obligat ca, progresiv, pina in 2015, sa faca investitii in instalatii de protectie a mediului, astfel incit la acea data sa fie o companie care functioneaza ecologic. Perioada de tranzitie negociata cu UE are insa termene clare pentru fiecare din instalatiile cerute, consemnate in autorizatia integrata de mediu in baza careia firma functioneaza si sub sanctiunea avertismentului, a suspendarii sau a anularii autorizatiei de functionare. Unul dintre pasii pe care Protan s-a obligat sa-i faca prin autorizatia integrata de mediu este realizarea statiei de epurare, cu termen scadent la 30 septembrie.

REACTII DE LA GUVERN
. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, saptamina trecuta, aflat la statia de epurare a apelor menajere de la Glina, ca toate intreprinderile a caror activitate are un impact asupra mediului, inclusiv Protan, trebuie sa respecte normele in domeniu, iar Garda de Mediu va interveni pentru rezolvarea neregulilor, daca este cazul. Tariceanu a precizat ca nu cunoaste detaliile tehnice legate de acest subiect, dar a aratat ca toate instalatiile intreprinderilor trebuie sa corespunda normelor de mediu si sa se conformeze acestora intr-un anumit interval. Activitatea de ecarisare, respectiv de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala, inclusiv cadavrele de animale, reprezinta o cerinta europeana pentru protectia animalelor si prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *