Sacosele din plastic, taxate de stat cu 20 bani pe bucata

De anul viitor, Executivul declara „razboi” sacoselor din material nebiodegradabil.
sacose din plastic
Mai exact, Guvernul a decis sa introduca de la 1 ianuarie, o taxa de 20 bani pe bucata pentru pungile de tip sacosa confectionate din materiale nocive mediului, distribuite gratuit in prezent de comercianti. Banii vor fi perceputi de la firmele care introduc pe piata astfel de ambalaje, taxa urmand sa fie evidentiata distinct pe documentele de vanzare si sa fie, ulterior, varsata la Fondul pentru Mediu. Valoarea acesteia va trebui afisata la loc vizibil, pentru informarea consumatorilor finali, conform ordonantei de Guvern, informeaza Mediafax.

Suma aferenta taxei va fi declarata si platita lunar de catre comercianti, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea. Ordonanta prevede si o serie de sanctiuni pentru comerciantii. Astfel, pentru neachitarea taxei la termen vor fi calculate majorari de intarziere conform Codului de procedura fiscala. In cazul in care valoarea taxei nu este afisata la loc vizibil, in vederea informarii consumatorilor finali, comerciantii vor scoate din buzunar o amenda cuprinsa intre 2.000 lei si 2.500 lei. „In ultimii ani, Romania s-a confruntat cu problema volumelor mari de deseuri de ambalaje, in special a ambalajelor de desfacere – pungile de tip sacose, care se regasesc in mare masura abandonate in mediu. Cresterea intr-un ritm alarmant a consumului de pungi de tip sacose fabricate din materiale greu biodegradabile, de minim 100 ani, a condus la generarea unor cantitati importante de deseuri greu biodegradabile. Introducerea unei taxe, denumita -ecotaxa-, are rolul de a micsora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din matriale reciclabile”, se arata in ordonanta aprobata de Guvern.

Executivul motiveaza isi bazeaza decizia si pe un studiu realizat de Ministerul Mediului din care reiesea ca un roman foloseste 250 astfel de pungi intr-un an, iar durata de utilizare a fiecaruia dintre aceste ambalaje este de doar 20 minute.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *