Cum arata Sahara in urma cu 10.000 de ani

Cum ar?ta Sahara în urm? cu 10.000 de ani
Cum arata Sahara in urma cu 10.000 de ani
Cum arata Sahara in urma cu 10.000 de ani

Astazi, Sahara este cunoscuta drept cel mai mare desert de pe Pamant, dar pana acum 5.000 de ani nu era deloc asa, sustin cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si Columbia University, SUA, citati de laboratoryequipment.com.

Oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta schimbare de clima  a Saharei din zona verde in desert a aparut aproape in acelasi timp cu schimbarile de clima din Africa de Nord.

Era „Saharei Verzi”, cunoscuta ca Perioada Africii Umede, a durat din anul 11.000 i. H. pana in urma cu 5.000 de ani si se crede ca s-a terminat brusc prin transformarea cu rapiditate in desert de la un secol la altul.

Cercetatorii spun ca picturile din pesterile din regiune arata ca in apele de aici traiau inclusiv hipopotami, dar, in acelasi timp, in zona traiau si elefanti si girafe.

Echipa de oameni de stiinta a analizat perioadele uscate si umede ale regiunii din ultimii 30.000 de ani, prin analiza sedimentelor de pe coasta Africii. Asemenea sedimente sunt  in parte compuse din praful strans de pe continent de mii de ani. Cu cat a fost strans mai mult praf intr-o perioada analizata, cu atat mai uscat a fost continentul.

Din masuratorile lor, cercetatorii au constatat ca Sahara a avut de cinci ori mai putin praf in perioada umeda decat are regiunea astazi. Rezultatele oamenilor de stiinta, care sugereaza o schimbare mult mai dramatica in clima Africii decat se credea anterior, vor fi publicate in curand in Earth and Planetary Science Letters.

David McGee, unul dintre membrii echipei si in acelasi timp asistent la MIT, spune ca rezultatele cantitative ale studiului vor determina influenta prafului atat in schimbarile climatice trecute, cat si in cele prezente.

„Rezultatele noastre arata cat  de mult praf vine din Africa. Acest lucru ne da noua baza sa cautam mai departe in timp si sa vedem cat de mari au fost schimbarile climatice. Aceasta perioada a fost cea mai recenta schimbare din Africa. Dar a fost asa si inainte?”, se intreaba David McGee.

El mai spune ca prin acest studiu oamenii de stiinta au combinat pentru prima data doua tehnici care produc masuratori foarte precise ale emisiilor de praf din ultimele zeci de mii de ani.

Prin folosirea noilor rezultate, pentru a estima impactul prafului asupra climei, cercetatorii vor putea intr-un final sa reproduca zona Africii de Nord de acum 6.000 de ani, pe cand regiunea era inca verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *