Sahara, din ce in ce mai „verde”?

Sahara

Incalzirea globala transforma treptat Sahara, dar si alte regiunile desertice, din zone preponderent aride in zone verzi, cauza fiind ploile din ce in ce mai frecvente, afirma specialistii.

Un studiu al cotidianului Biogeosciencies vorbeste despre efectele incalzirii globale asupra regiunilor desertice ale Terrei, in special asupra Saharei. Studiul releva cresteri substantiale in cadrul vegetatiei din zonele centrale ale Chadului si din zonele vestice ale Sudanului.

„Schimbarea este posibila datorita aerului din ce in ce mai cald, care are o capacitate mai mare de a retine umezeala, fenomen care determina aparitia ploilor”, sustine Martin Claussen, specialist la Institutul de Meteorologie Max Planck din Hamburg, Germania, care nu a fost implicat in acest studiu. „Capacitatea de retinere a apei din aer este cauza determinanta” afirma tot Claussen.

Potrivit National Geographic News, aceste ploi pot revitaliza regiunile secetoase, fenomen care poate fi exploatat de fermieri si agricultori. De asemenea, frecventa din ce in ce mai mare a ploilor poate readuce in timp Sahara la conditia de savana, asa cum se considera a fi fost acum 12.000 de ani.

O Sahara „verde”, din satelit

O schimbare climaterica a regiunilor desertice se observa si in imaginile surprinse din satelit asupra regiunii Sahel, o zona semi-desertica de 3860 de km, care delimiteaza Sahara la sud. De asemenea, tot imagini preluate din satelit intre 1982 si 2002 arata o inverzire treptata a acestei zone, ceea ce sustine ipoteza unei transformari gradate a acestei regiuni.

Dar, desi imaginile din satelit nu surprind in mod vizibil acoperirea zonelor desertice cu vegetatie, totusi o inspectie riguroasa la nivelul solului scoate la iveala dovezi ale existentei acesteia.

Stefan Kropelin, specialist in studiul climei, sustine ca in sud-vestul Egiptului si in nordul Sudanului au aparut salcami, iar in vestul Saharei locuitorii au marturisit ca nu a fost niciodata atata ploaie si ca nu au vazut niciodata atat de multa vegetatie, ca in ultimii ani. Daca inainte nu exista nici macar un scorpion si nici macar un singur fir de iarba, acum oamenii isi plimba camilele in zone prin care nu s-a trecut de sute de ani. Acum poti gasi in aceste regiuni, mai demult aride, pasari, gazele, chiar si anumite specii de amfibieni, printre arbusti care cresc din ce in ce mai des si din ce in ce mai mari. „Situatia continua de mai mult de 20 de ani. Este incontestabil”, sustine Kropelin.

Asadar, Sahara, incotro ?

Si totusi, viitorul zonei nu este suta la suta predictibil. Martin Claussen este de parere ca previziunea asupra felului in care incalzirea globala va afecta regiunea nu este una usoara, din cauza influentei imprevizibile pe care o pot avea tipurile de vant de inalta atitudine, care imprastie ploile musonice.

Potrivit BBC News, desi initial s-a vehiculat ca incalzirea Terrei va determina o extindere a deserturilor, acum situatia pare sa fie una exact contrara. Specialistii sunt de parere ca un alt scenariu se poate derula in locul celui initial, in care apa si viata va pune stapanire pe zonele aride, lucru care determina ingustarea regiunilor desertice.

De asemenea, conform imaginilor din satelit surprinse asupra nordului Africii, desertul Sahara pare sa se retraga treptat, lucru care pare sa confirme aceasta ipoteza. Specialistii cred ca intensificarea ploilor in zonele aride poate fi cauza pentru retragerea gradata a acestora.

Farouk el-Baz, director al Centrului pentru Teledetectie de la Universitatea din Boston, sustine aceasta teorie si considera ca Sahara trece printr-o schimbare climatica de la conditii aride la conditii de umiditate. „Incalzirea pamantului va avea ca rezultat o mai mare evaporare a apei oceanurilor, ceea ce va determina mai multe ploi” afirma el-Baz.

Sursa: http://www.nationalgeographic.com, http://www.bbc.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *