Salajenii – dezinteresati de impaduririle din bani europeni

Salajenii – dezinteresati de impaduririle din bani europeni
Salajenii – dezinteresati de impaduririle din bani europeni

Impadurirea terenurilor agricole cu bani europeni nu a fost o masura care sa-i atraga pe proprietarii de terenuri din Salaj. Cel putin asta sustin reprezentantii Oficiului Judetean de Plati si Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Salaj, care confirma faptul ca “Masura 221- impadurirea terenurilor agricole” a fost un esec. Timp de aproximativ sase ani, in perioada 2007 – 2013, masura de sprijin a fost accesata doar de un singur salajean care, in cele din urma, nu a reusit sa obtina fonduri pentru impadurire din cauza faptului ca nu a indeplinit conditiile.

Chiar daca Uniunea Europeana a dat bani pentru plantarea copacilor, aproximativ 300 de milioane de euro pentru folosirea si gospodarirea durabila a terenului, prin programul “Prima impadurire a terenurilor agricole – Masura 221″, salajenii nu s-au aratat interesati de aceasta oportunitate. Potrivit reprezentantilor OJPDRP Salaj, institutia unde trebuiau depuse proiecte de accesare a fondurilor nerambursabile pentru masura precizata, conditiile pentru a primi bani de impadurire au fost destul de aspre. Multi cetateni, in special cei din mediul rural, stiau de aceasta oportunitate, insa nu puteau sa se accesze fondurile din cauza faptului ca nu indeplineau anumite conditii.

Conditiile pentru accesarea fondurilor de impadurire

Prima conditie pe care trebuit sa o indeplineasca orice solicitant a fost dovedirea cu acte a faptului ca este proprietarul terenului eligibil pentru impadurire, teren care trebuia declarat la Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) cu cel putin doi ani inainte de accesarea fondurilor. De asemenea, terenurile agricole propuse pentru impadurire trebuiau sa fie in proprietatea solicitantului, sa fie arendate sau concesionate persoanei care solicita fondul de impadurire, iar solicitantul trebuia sa faca dovada acordului cu proprietarul terenului pentru impadurire. O alta conditie pentru accesarea fondurilor europene pentru impaduriri a fost si suprafata terenului, care trebuia sa fie de minim 0,5 hectare.
Toate aceste conditii au “dat peste cap” pe multi proprietari de terenuri din Salaj, care au renuntat sa depuna proiecte pentru accesarea de fonduri pe “Masura 221″. Reprezentantii institutiei salajene au confirmat faptul ca, in perioada 2007 – 2013, o singura persoana din localitatea Hereclean a depus un proiect pentru obtinerea de fonduri pentru impadurire, insa din pacate salajeanul a trebuit sa-si ia “adio” de la fondurile europene, pentru ca terenul pe care urma sa-l impadureasca nu a fost declarat la APIA.
“Masura 221″ a fost destinata prevenirii pagubelor produse de factorii naturali daunatori, reducerii eroziunii solurilor, imbunatatirii capacitatii de retentie a apei, cresterii calitatii aerului, producerii de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau cresterea biodiversitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *