Salamandrele – intre mit si actualitate

salamandra_salamandra_cz.jpgSalamandrele sunt amfibieni ce seamana cu soparlele, traind fie pe pamant, fie in apa sau atat pe pamant, cat si in apa. Vietuitoare extrem de silentioase, se pot intalni in Statele Unite ale Americii, Canada, sudul Americii Centrale, nordul Americii de Sud, Europa, Africa, Asia.

Despre salamandre, anticii credeau ca acestea sunt in stare sa traiasca in foc. Iconografia medievala utilizeaza salamandra – ca simbol al celor ce nu isi pierd linistea sufleteasca, in fata nenorocirilor.

In scrierea lui Dimitrie Cantemir – „Istoria Ieroglifica” – se povesteste cum unul dintre personaje viseaza ca este cuprins de o foame teribila si zarind o salamandra care manca foc,  face si el la fel, capatand arsuri puternice in pantece. Visul nu se opreste aici, pentru ca salamandra il sfatuieste sa manance oua de sarpe, si facand acest lucru, personajul nostru se alege cu arsuri si mai mari, pentru ca in caldura jaratecului din pantece, ies serpi.

Fie ca a ramas in constiinta omenirii ca emblema a  beneficului, sau, din contra, ca prevestitoare de rau, salamandra ramane o vietuitoare misterioasa prin tacerea ce o caracterizeaza si, probabil, va continua sa fie subiect de poveste. Astazi, insa este o vietuitoare pe cale de disparitie si astfel, tacerea ce ii este specifica, trebuie sa se transforme intr-un semnal de alarma.

Studiile realizate de cercetatorii biologi din cadrul Universitatii California, Berkeley, cu privire la populatiile de salamandre, arata faptul ca cele mai populare specii au disparut, comparand rezultatele actuale cu cele obtinute in urma investigatiilor intreprinse intre anii 1969-1978. Cauzele disparitiei sunt legate de distrugerea habitatului, utilizarea pesticidelor etc.

Sursa: www.sciencedaily.com-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *