Salata mincinoasa

Salata de icre de crap „Pestisorul de aur” are o eticheta care induce grav in eroare consumatorul si incalca legislatia in vigoare privind etichetarea produselor alimentare.salata de icre

Hotararea nr. 106/2002, privind etichetarea alimentelor, precizeaza ca ingredientele trebuie trecute pe eticheta in ordinea descrescatoare a cantitatii folosite.

Producatorul salatei de icre de crap „Pestisorul de aur” a ales sa puna icrele de crap ca materie prima principala pentru a pacali consumatorul. Numai ca uleiul, folosit in pondere de 56%, este ingredientul principal, ceea ce face ca produsul analizat sa fie dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de lipide. De pe eticheta lipseste si numele stabilizatorului. Calculand ponderile ingredientelor, rezulta un total de 72,28%. Nu este clar ce ingredient lipseste, insa acesta este folosit intr-o cantitate destul de mare.

Dintre ingredientele mentionate de producator, un grad sporit de risc il are benzoatul de sodiu. Acest conservant este incriminat in distrugeri ale ADN-ului care in timp se traduc prin aparitia cancerului.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca produsul analizat are o valoare energetica ridicata, nefiind recomandat supraponderalilor si obezilor.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca salata de icre de crap „Pestisorul de aur” nu este indicata copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, hipertensivilor, celor cu boli dermatologice, alergicilor, bolnavilor de cancer, celor cu maladii ale tractusului digestiv, persoanelor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare.

ETICHETA
Salata de icre crap. Pestisorul de aur. Icre de crap 8%, sare 1,4%, ulei 56%, amidon de porumb 6%, conservant GI (benzoat de sodiu E211, acid sorbic E200) 0,24%, stabilizator (stabilizator 0,24%), antioxidant (acid citric E330 0,4 %).

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *